Fokus

Zaoštreni trgovinski odnosi dve države: SAD vratile Australiji pošiljke mesa zbog fekalne kontaminacije

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

15:13

Zaoštreni trgovinski odnosi dve države: SAD vratile Australiji pošiljke mesa zbog fekalne kontaminacije
Zaoštreni trgovinski odnosi dve države: SAD vratile Australiji pošiljke mesa zbog fekalne kontaminacije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Američki zvaničnici za bezbednost hrane su od 2019. godine vratili u Australiju veliki broj pošiljki mesa zbog fekalne kontaminacije, što je zaoštrilo trgovinske odnose između dve zemlje, pokazuje dokumentacija u koju je uvid imala agencija Rojters.

Organizacije za bezbednost hrane pripisuju ovaj problem australijskom sistemu koji dozvoljava kompanijama da same obavljaju inspekciju svog mesa umesto da to rade državni inspektori. Slična nastojanja da se privatizuje inspekcija na delu su i u drugim velikim zemljama koje proizvode meso, uključujući Sjedinjene Države, piše britanska agencija.

Američka služba za bezbednost i kontrolu hrane (FSIS) odbila je 2020. godine deset pošiljki mesa iz Australije, koja je drugi najveći američki dobavljač ove namirnice, zbog kontaminacije fekalijama ili drugim digestivnim materijama.

U 2019. godini je vraćena jedna, a godinu dana ranije četiri pošiljke australijskog mesa, prema internim podacima američkog Ministarstvo poljoprivrede (USDA).

Kanada i Novi Zeland, dva druga velika snabdevača SAD mesom, imali su po jednu odbijenu pošiljku zbog ove vrste kontaminacije 2020. godine, pokazuju interni podaci, a Meksiko, još jedan veliki isporučilac mesa na američko tržište - nije imao nijednu vraćenu pošiljku.

Već vraćene tri pošiljke početkom godine

Australiji su, iz istih razloga, vraćene još tri pošiljke mesa tokom prva dva meseca ove godine, jedna je vraćena Novom Zelandu, a nijedna Kanadi i Meksiku, pokazuju podaci. U dokumenima koje je pregledao Rojters nema novih podataka za poslednjih nekoliko meseci, a USDA je odbila Rojtersov zahtev da ih dostavi.

Među australijskim kompanijama čije su pošiljke mesa u SAD odbijene su: JBS Australija, Tomas Fuds, Flečer Internešenel Eksports, Australijan Lemb, i V&V Volš.

Rojters navodi da je uspeo da identifikuje ove firme ukrštanjem podataka iz interne dokumentacije, koja sadrži detalje o datumu i razlozima odbijanja, sa javno dostupnim podacima USDA-e o datumima i nazivima kompanija, ali u kojima se ne navode razlozi za vraćanje pošiljki.

Nijedna od pomenutih kompanija nije odgovorila na zahteve za komentarom.

Konzumiranje mesa kontaminiranog fekalijama ili drugim digestivnim materijama može da dovede do bolesti izazvanih bakterijom ešerihija koli i drugim patogenima, koje mogu imati smrtni ishod.

Budući da američki inspektori za bezbednost hrane samo fizički pregledaju ili testiraju nasumično uzet uzorak uvezenog mesa, nije isključeno da su druge kontaminirane pošiljke možda prešle granicu Sjedinjenih Država, kažu stručnjaci iz prehrambene industrije, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet