Fokus

Tragični sukobi pakistanskih demonstranata islamista i policije: poginulo četiri policajca, stotine ranjenih

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

19:43

Tragični sukobi pakistanskih demonstranata islamista i policije: poginulo četiri policajca, stotine ranjenih
Tanjug/AP/K.M. Chaudary - Copyright Tanjug/AP/K.M. Chaudary

veličina teksta

Aa Aa

Četiri pakistanska policajca su ubijena, a stotine ranjene u blizini grada Lahore, na istoku Pakistana, kada su se naoružani aktivisti iz zabranjene islamisticke grupe Tehrik-e-Labaik (TLP) sukobili sa snagama bezbednosti na protestu protiv bogohuljenja i vređanja proroka Muhameda u francuskom satiričnom magazinu Šarli Ebdo, saopštili su danas pakistanski zvanicnici.

Sukob je izbio na skupu zabranjene TLP na autoputu u Šejkupuri, nedaleko od Lahorea, u trenutku kada su se demonstranti pripremali za marš na glavni grad Pakistana Islamabad, potvrdio je danas portparol snaga bezbednosti provincije Pendžab, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/K.M. Chaudary

 

Policija tvrdi da su aktivisti TLP naoružani pištoljima i automatskim oružjem, uključujući i Kalašnjikove, otvorili vatru na snage bezbednosti koje su nadzirale demonstracije.

Rao Sardar Ali Khan, generalni inspektor policije Pendžaba, izjavio je da su četiri policajca ubijena, a najmanje 263 ranjena.

Portparol TLP je izjavio da je nekoliko aktivista grupe takođe ubijeno ili ranjeno u tom sukobu.

Više hiljada pristalica TLP od petka blokira najprometniji autoput u Pakistanu, zahtevajući oslobadanje svog lidera Kadima Husaina Rizvija i proterivanje francuskog ambasadora zbog objavljivanja serije karikatura proroka Muhameda u francuskom satiricnom listu Šarli Ebdo.

Tanjug AP/K.M. Chaudary

 

Taj francuski list je prvi put 2006. godine objavio karikature proroka Muhameda i ponovo prošle godine kako bi se obeležio početak suđenja islamiskim ekstremistima, počiniocima krvavog napada na redakciju časopisa 2015. godine u Parizu.

Pakistanski ministar informisanja Favad Kodri zapretio je da će vlada upotrebiti silu da blokira ulazak islamista u glavni grad Islamabad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet