Fokus

Benet i Makron razgovarali o zloupotrebi špijunskog softvera Pegaz

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

20:09

Benet i Makron razgovarali o zloupotrebi špijunskog softvera Pegaz
Emanuel Makron i Naftali Benet - Copyright Tanjug/AP/Andy Buchanan, Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Naftali Benet složio se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da će se navodna zloupotreba špijunskog softvera koji je razvila izraelska kompanija NSO grupa, između ostalih i protiv Makrona, rešavati diskretno, rekao je danas neimenovani izraelski zvaničnik.

"Lideri su se dogovorili da će se na ovoj temi i dalje raditi diskretno i profesionalno i u duhu transparentnosti između dve strane", rekao je zvaničnik, preneo je Rojters.

Izrael istražuje da li je softver Pegaz sajber kompanije NSO grupe, koji može da hakuje telefone i koji je, prema navodima kompanije, namenjen za proveru agencija za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi, zloupotrebljen na globalnom nivou.

Makronov telefon nalazio se na listi potencijalnih meta za nadzor pomoću softvera Pegaz iz Maroka, objavio je francuski list "Mond".

Izraelsko ministarstvo odbrane nadgleda izvoz ofanzivnih sajber alata kao što je Pegaz.

U julu je nekoliko međunarodnih medijskih organizacija izvestilo da je Pegaz korišćen za hakovanje pametnih telefona novinara, aktivista za ljudska prava i vladinih zvaničnika u nekoliko zemalja.

NSO je odbacio izveštaje, rekavši da su puni pogrešnih pretpostavki i nepotkrepljenih teorija.

Benet i Makron sastali su se u Glazgovu tokom klimatske konferencije UN i razgovarali i o globalnim izazovima, a iranski nuklearni program je bio na vrhu liste, saopštila je Benetova kancelarija. 

Preporuka za vas

Novi detalji špijunske afere Pegaz: Hakovani telefoni novinara Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa
Šta je projekat "Pegaz" - vlade širom sveta optužene da su špijunirale novinare i aktiviste jednim od najmoćnijih softvera na svetu

Komentari (0)

Svet