Fokus

Deklaraciju o ukidanju uglja u Glazgovu potpisalo 77 država, ali najveći zagađivači nisu

Komentari

Autor: FoNet

04/11/2021

-

23:51

Deklaraciju o ukidanju uglja u Glazgovu potpisalo 77 država, ali najveći zagađivači nisu
Deklaraciju o ukidanju uglja u Glazgovu potpisalo 77 država, ali najveći zagađivači nisu - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Neobvezujuću deklaraciju o ukidanju uglja potpisalo je 77 država, među kojima veliki proizvođači poput Poljske, Vijetnama i Čilea, ali se na to nisu obavezali Australija, Indija, Sjedinjene Države i Kina.

Indija, SAD i Kina su najveći zagađivači jer godišnje emituju 2,6, 5,1, odnosno 11,5 mlijardi tona ugljen-dioksida, tako da mnogi stručnjaci smatraju da na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu cij nije ostvaren.

S druge strane se ukazuje da ohrabruje činjenca da su SAD, Kanada i Velika Britanija među potpisnicima zajedničkog saopštenja da će se obustaviti međunarodno javno finansiranje fosilnih goriva.

Predsednik samita COP26 Alok Šarma rekao je da posle Glazgova ugalj "više nije kralj", ali je priznao da još mnogo toga mora da se uradi kako bi se ograničilo zagrevanje Zemlje.

Stručnjaci iz uticajne Međunardne energetske agencije saopštili su da bi ispunjenje obećanja datih u Glazgovu globalni rast temperature na Zemlji do kraja veka ograničilo na 1,8 stepeni, čime ne bi bio ostvaren cilj da on ne pređe jedan i po stepen.

Treba imati u vidu da i granica od 1,8 stepeni nije sigurna, jer zavisi od toga da li će sve što je obećano biti ostvareno, a mislimo da je to daleko od izvesnog, naveli su stručnjaci. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet