Planeta

Bezosova fondacija ulaže dve milijarde dolara u obnovu prirode: Iz svemira sam shvatio koliko je zemlja krhka

Komentari

Autor: BBC

02/11/2021

-

20:17

Bezosova fondacija ulaže dve milijarde dolara u obnovu prirode: Iz svemira sam shvatio koliko je zemlja krhka
Bezosova fondacija ulaže dve milijarde dolara u obnovu prirode: Iz svemira sam shvatio koliko je zemlja krhka - Copyright Tanjug AP/John Locher

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač Amazona Džef Bezos rekao je da će iz fonda Bezos Earth uložiti dve milijarde dolara u očuvanje i obnovu prirode i u promenu prehrambenog sistema. Na klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgovu dodao je da je upoznao krhkost prirode kada je putovao u svemir.

Preduzetnici, uključujući Bezosa, kritikovani su što troše novac na putovanja u svemir umesto da rešavaju probleme na Zemlji.

Amazon su kritikovali i zaposleni u toj kompaniji zbog ekoloških praksi. Bezos Earth fondacija planira da potroši 10 milijardi dolara na borbu protiv klimatskih promena.

U Glazgovu, osnivač najveće svetske internet prodavnice naglasio je da je tek zahvaljujući putovanju u svemir otkrio koliko je zemlja ranjiva, prenosi BBC.

"Rekli su mi da kada ugledam Zemlju iz svemira, posmatraću sve iz sasvim drugog ugla, al nisam mislio da će zaista u ovolikoj meri da mi promeni perspektivu", rekao je Bezos.

"Gledajući na Zemlju odozgo, atmosfera izgleda tako tanko, a svet tako krhak. Sada, u ovoj kritičnoj godini, svi znamo da je ovo odlučujuća decenija, moramo svi zajedno da zaštitimo naš svet", dodao je.

U septembru, Bezosov Fond za Zemlju obećao je milijardu dolara za očuvanje prirode i starosedelačkih naroda i kultura.

Kada je u utorak obećao još dve milijarde dolara, Bezos je naveo da je dve trećine afričkog plodnog zemljišta degradirano, ali da smatra da je to i dalje rešivo.

"Obnavljanje prirode može poboljšati plodnost tla i kvalitet hrane, učiniti vodu bezbednijom, stvoriti radna mesta i podstaći ekonomski rast", ističe Bezoz na samitu COP26.

Pored Bezosa, biznis u svemiru razvijaju ser Ričard Brenson i Ilon Mask.

Ipak, britanski princ Vilijam izjavio je prošlog meseca da bi preduzetnici trebalo više da se usredsrede na spavanje zemlje, a ne da se bave svemirskim turizmom.

Amazon je u prošlosti takođe bio kritikovan od strane svojih radnika zbog nekativnog uticaja na klimatske promene.

Prošle godine, društvo Zaposlenici Amazona za bolju klimu pozvalo je Bezosovu kompaniju da anulira emisije štetnih gasova do 2030. godine, ograniči svoj rad sa kompanijama za fosilna goriva i zaustavi finansiranje političara i lobista koji poriču postojanje klimatskih promena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet