Fokus

Blinken ozbiljno zabrinut zbog eskalacije sukoba u Etiopiji: Hitno preći na pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2021

-

13:26

Blinken ozbiljno zabrinut zbog eskalacije sukoba u Etiopiji: Hitno preći na pregovore
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Etiopiji i pozvao je na hitne pregovore o krizi, rekao je portparol američkog Stejt departmenta.

"Sekretar Blinken izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog očigledne vojne eskalacije u Etiopiji i naglasio potrebu da se hitno pređe na pregovore", izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters.

Etiopski premijer Abi Ahmed nalazi se na prvoj liniji fronta u severoistočnom regionu Afar sa vojskom koja se bori protiv pobunjeničkih snaga iz provincije Tigraja, prenela je juče državna agencija Fana, preneo je ranije Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je početkom novembra na prekid borbi u Etiopiji i pregovore o trajnom prekidu vatre, a od sukobljenih strana zatraženo je da se uzdrže od zapaljivog govora mržnje i podsticanja na nasilje i podele.

Savet bezbednosti održao je danas sednicu o Etiopiji na zahtev Irske, Kenije, Nigera, Tunisa i Sent Vinsenta i Grenadina, a o tekstu izjave postignut je kompromis sa Rusijom, pošto su Moskva i Peking pri stavu da je višegodišnji sukob, koji je počeo u severnom regionu Tigraj, unutrašnja stvar Etiopije.

Rusija i Kina imaju pravo veta, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, tako da je malo verovatna bilo kakva jača mera Saveta, poput sankcija, navele su diplomate za Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet