Fokus

Bajden odgovorio da li planira da se kandiduje 2024: "Pokušavate da me stavite na iskušenje sada"

Komentari

Autor: Tanjug, CNN

23/12/2021

-

07:41

Bajden odgovorio da li planira da se kandiduje 2024: "Pokušavate da me stavite na iskušenje sada"
Bajden odgovorio da li planira da se kandiduje 2024: "Pokušavate da me stavite na iskušenje sada" - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da zasad samo planira da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima 2024. godine. Kako je naveo, ukoliko se i njegov prethodnik Donald Tramp takođe kandiduje, to samo povećava verovatnoću za njegovu novu kandidaturu.

"Da li planirate da se kandidujete opet", upitao je Bajdena voditelj "ABC njuza" Dejvid Mjur, na šta mu je Bajden odgovorio potvrdno.

"Gledajte, poštujem sudbinu prilično. Sudbina se mešala u moj život mnogo puta. Ukoliko budem u dobrom zdravstvenom stanju kao sada, kandidovaću se ponovo", kazao je Bajden.

Voditelj ga je pitao da li to znači da će imati revanš protiv Trampa.

"Pokušavate da me stavite na iskušenje sada", kazao je Bajden kroz osmeh i dodao:

"Naravno. Zašto se ne bih ponovo kandidovao protiv Trampa? Zapravo, to bi povećalo verovatnoću da ću da se kandidujem".

Inače, Bajden je sa 78 godina postao najstariji predsednik u istoriji SAD koji je položio zakletvu kada je 20. januara ove godine preuzeo tu funkciju.

Za SAD u januaru 250.000 Fajzerovog antikovid leka

Bajden je saopštio da će u januaru biti dostupno 250.000 tretmana lečenja nedavno odobrenim Fajzerovim antivirusnim lekom protiv kovida 19, od 10 miliona koliko su SAD unapred kupile.

Bajden je naveo da će njegova administracija raditi sa saveznim državama kako bi obezbedila da se tretmani ravnomerno distribuiraju i da oni budu dostupni najteže pogođenim zajednicama, prenosi Rojters.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) danas je odobrila Fajzerovu antivirusnu pilulu, Pakslovid, koja se upotrebljava za lečenje koronavirusa. Pilula je namenjena rizičnim grupama starijim od 12 godina, a ovo je prva ovakva antivirusna pilula odobrena za uzimanje kod kuće, pre nego što zaražene osobe dođu na nivo potreban za hospitalizaciju, preneo je CNN.

Kompanija Fajzer je potvrdila da je spremna odmah da započne isporuke u SAD kako bi pomogla da Pakslovid što pre dođe do pacijenata.

Prošle nedelje Fajzer je objavio ažurirane rezultate koji su pokazali da lečenje ovim lekom smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto,a petodnevna terapija Pakslovidom uključuje tri tablete koje se daju dva puta dnevno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet