Fokus

Avganistan – teren na kome se dokazuju svetske sile: Zemlja pod vlašću talibana pred novim izazovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/01/2022

-

18:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle 20 godina svi pokušaji SAD-a da od Avganistana naprave državu po uzoru na liberalnu demokratiju su propali. Nekoliko meseci nakon što su brojne diplomate i građani napustili ovu zemlju, najveća muka za lidere Grupe 20 sada je kako da novac, koji su namenili za obnovu, dođe do ove zemlje, a da pritom ne priznaju talibansku vlast.

Milka Damjanović humanitarna radnica kaže za Euronews Srbija da je Avganistan pred velikim izazovima, jer dolazi zima, a uz nju i rizik da će gotovo većina ljudi u ovoj zemlji biti na rubu egzistencije.

Tanjug/Etat Major des Armees via AP

 

"Ne postoje finasijski tokovi. Narodna banka ne može da pristupi fondovima većim od 200 evra što apsolutno nije dovoljno za život u Avganistanu. Svi javni radnici uključujući i službenike u opštinama, banke, pošte, škole i zdravstvo ne primaju platu već tri, četiri meseca. Sve rezerve su istrošene, a tek dolazi zima. Postoje pokušaji da se prenese žito preko Paksitana, jer svi strahuju da bi glad mogla jako brzo da zavlada u ovoj zemlji. Očekuje se da će 97 odsto stanovništva biti ispod linije siromaštva, a to znači da će biti gladno", objašnajva Damajnović. 

Iako je dolaskom talibana na vlast došlo i do nezadovoljavanja mnogih ljudskih prava, naročito kada je reč o ženama, postoji razlika u odnosu na njihovu prethodnu vladavinu.

Mirko Dautović stručnjak za Bliski istok kaže za Euronews Srbija da se ova nova talibanska vlast i njihve odluke ipak u nekim stvarima razlikuju od one prethodne koja je u Avganistanu bila ranije.

"Gledao sam nedavno snimak sa njiohve kablovske televizije Tolo koji je prenosio uživo koncert muzike što je za taj narod to neverovatno. Nama ne zvuči ništa posebno, ali kada su Talibani ranije bili na vlasti, oni su zabranjivali muziku, naročito instrumentalnu. Da stvar bude još čudnija u istom programu je umetnik slikao, okružen stvarima iz zapadnog sveta. To znači da su Talibani poslali poruku da umetnost neće biti gašena kao ranije što je bila", kaže Dautović.

Pored toga što zavisi od sredstva koje treba da dođu sa zapada centralnoj vlasti u Kabulu preti i opasnost od Islamske države protiv kojih ratuje na istoku zemlje.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

Dautović kaže su ratovi dosta unazadili celu zemlju i da joj kriza tek predstoji.

"Građanski rat je usud te zemlje i bojim se da ćemo imati te sukobe između različitih frakcija, možda čak i fragmentaciju samog talibanskog pokreta. Odmah nakon pada Kabula, već u septembru, počelo je da se pokazuje jedno tvrenje unutar talibanskog vođstva", kaže Dautović.

I posle povlačenja stranih trupa, Avganistan je i dalje neka vrsta terena na kojem će se dokazivati regionalne i svetske sile. Pored Pakistana i Irana zainteresovana je i Kina koja ne želi da Avganistan postane poligon za treniranje islamista. Rusija pak nemo posmatra ta dešvanja, dok je EU već izdvojila milijardu evra za avganistanske susede kako bi u njima zadržala izbeglice kako bi sprečila novi migrantski talas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet