Fokus

U Almatiju počeo policijski čas, u predgrađima se čuju pucnji

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

19:30

U Almatiju počeo policijski čas, u predgrađima se čuju pucnji
U Almatiju počeo policijski čas, u predgrađima se čuju pucnji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U najvećem gradu Kazahstana Almati (bivša Alma Ata) u 20.00 po lokalnom vremenu na snagu je stupio policijski čas koji je najavljen sirenama.


Policijski čas će trajati do 7.00 ujutro, a vlasti su apelovale na stanovnike tog grada da ostanu mirni i ne napuštaju domove bez potrebe, javlja Ria Novosti.

Kako prenosi Sputnjik Kazahstan, u predgrađima Almate čuju se pucnji, a reč je, kako se navodi, o nastavku "antiterorističke operacije" koja je pokrenuta sinoć.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana nije potvrdilo navode o borbama u predgrađu najvećeg kazahstanskog grada.

Sputnjik Kazahstan navodi i da se borbe vode na saobraćajnoj magistrali Almata - Biškek već nekoliko časova u blizini gradića Rajimbek.

Agencija javlja i da je aerodrom u Almati zatvoren do daljeg, iako je ranije danas saopšteno da će biti otvoren 10. januara.

Almata je u potpunosti okružena kontrolnim vojnim punktovima, sa desetinama vojnika i oklopnih vozila koji su na njima raspoređeni, prenosi TASS. Kako se navodi, vojnici detaljno pregledaju sve automobile i dokumente putnika na svim izlazima iz grada.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev prethodno je u obraćanju naciji saopštio da je izdao naređenje da se otvara vatra na teroriste bez upozorenja.

Protesti u Kazahstanu, gde je trenutno na snazu vanredno stanje, izbili su 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Alma Atu, i prerasli u masovne nerede i pljačke.

U sukobima učesnika protesta sa vojskom i policijom, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 26 osoba, procenjuje se da je ranjeno više od 1.000 ljudi, a oko 3.000 su uhapšene.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet