Fokus

Prva poseta talibana Zapadu: Situacija žena u Avganistanu glavna tema na sastanku u Oslu

Komentari

Autor: Euronews

23/01/2022

-

09:40

Prva poseta talibana Zapadu: Situacija žena u Avganistanu glavna tema na sastanku u Oslu
Prva poseta talibana Zapadu: Situacija žena u Avganistanu glavna tema na sastanku u Oslu - Copyright Tanjug AP/Terje Bendiksby/NTB scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Oslu je sinoć održan manji protest Avganistanaca uoči današnje posete talibana norveškoj prestonici. Demonstranti se protive tome da se delegacija sastane sa norveškim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice radi razgovora.

Ovo je prva poseta talibana Zapadu otkako su u avgustu preuzeli kontrolu nad Kabulom, prenosi Euronews.

"Ne želimo talibane ovde u Norveškoj. Oni nas ne predstavljaju", rekla je Šahia Soltani, državljanka Avganistana koja je prisustvovala protestima.

"Talibani su na crnoj listi za teroriste u Sjedinjenim Državama. Zašto bismo ih mi pozvali i pregovarali sa njima?", upitala je Soltani.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da je pozvalo predstavnike Talibana u Oslo od 23. do 25. januara. Norveški list VG navodi da se očekuje učešće specijalnih predstavnika Sjedinjenih Država, Nemačke, Britanije, Francuske, Italije i Evropske unije.

Ministarstvo nije komentarisalo izveštaj lista.

Diskusije o obrazovanju devojčica i pravima žena biće na vrhu dnevnog reda. Ministarka inostranih poslova Norveške Aniken Hitfeld je rekla:

"To ni na koji način ne implicira bilo kakvo priznanje puča koji se dogodio. Postavićemo snažne zahteve talibanima, ali ne znamo da li će ih posle sprovesti u delo".

Otkako su talibani preuzeli vlast, obrazovanje devojčica je ukinuto u nekim delovima Avganistana, iako su najavili da će od marta žene i devojčice ponovo krenuti u školske ustanove.

Zabihulah Mudžahid, portparol talibanske vlade, ističe da se preuzimaju koraci kako bi ispunili zahteve Zapada.

"Islamski emirat je preduzeo korake da ispuni zahteve zapadnog sveta i nadamo se da ćemo diplomatskim putem ojačati naše odnose sa svim državama, uključujući evropske zemlje i Zapad uopšte, i transformisati atmosferu rata u mirnu situaciju", rekao je Mudžahid.

Norveške vlasti su naglasile da poseta talibana nije legitimacija talibana, od kojih se očekuje da će zahtevati oslobađanje 10 milijardi dolara (8,8 milijardi evra) zamrznute imovine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet