Fokus

Prvo suđenje za napad na Kapitol: Pristalica Donalda Trampa proglašen krivim po svih pet tačaka optužnice

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

22:37

Prvo suđenje za napad na Kapitol: Pristalica Donalda Trampa proglašen krivim po svih pet tačaka optužnice
Tanjug/AP/John Minchillo - Copyright Tanjug/AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Gaj Refit iz Teksasa, koji je učestvovao u napadu pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na američki Kapitol 6. januara prošle godine, proglašen je krivim na prvom do sada održanom suđenju jednom od osumnjičenih za te masovne nerede.

Smatra se da je ova presuda važna pobeda za federalno tužilaštvo, prenosi Glas Amerike. Refit je proglašen krivim po svih pet tačaka optužnice, koja ga između ostalog tereti da je doneo pištolj na Kapitol hil i ometao zvaničnu proceduru potvrde pobede demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena nad republikancem Donaldom Trampom na predsedničkim izborima.

Suđenje Refitu smatra se važnim testom za američko ministarstvo pravde koje nastoji da se kazne stotine optuženih za učešće u napadu na zdanje američkog Kongresa koji nisu prihvatili pogodbu sa tužilaštvom.

Na video snimku koji je pušten porotnicima, Refit više puta poziva izgrednike da na silu izvuku iz Kongresa Nensi Pelosi, predsedavajuću Predstavničkog doma i druge kongresmene.

"Nisam došao da se igram - tu sam da osvojim Kapitol. Samo želim da vidim kako Pelosi glavom udara u svaki stepenik Kapitol hila", rekao je Refit u jednom trenutku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet