Fokus

Oružje za Ukrajinu - koje članice EU i NATO su do sada slale naoružanje Ukrajini i šta je sve isporučeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, Al Jazeera, RTL

20/03/2022

-

20:05

Oružje za Ukrajinu - koje članice EU i NATO su do sada slale naoružanje Ukrajini i šta je sve isporučeno
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski pozivi za pomoć saveznicima sa Zapada traju od početka ruske invazije na tu zemlju, a budući da je i pre izbijanja sukoba bilo jasno da se NATO neće direktno uključivati, pozivi su od početka usmereni pre svega na naoružavanje. Eskalacija sukoba pokrenutog ruskom invazijom na Ukrajinu pokrenula je mnoge zapadne zemlje da zaobiđu zabrane izvoza oružja ili pak "iskoče" iz neutralnosti i slanjem vojne pomoći pomognu Ukrajincima. Šta je koja zemlja do sada isporučila?

U nizu tranši, tokom protekle nedelje stigla je i najava da će Sjedinjene Američke Države poslati 100 takozvanih kamikaza dronova Ukrajini kao deo paketa vojne pomoći ovoj zemlji.

Izvor iz američkih vojnih krugova, rekao je da se razgovaralo o sistemu koji američki zvaničnici nazivaju Svičblejdovima. Prema informacijama kojima raspolaže AFP, dronove o kojima se govori u svom arsenalu imaju i neke države koje su članice NATO saveza, što bi trebalo olakšati njegovu laku integraciju unutar ukrajinskih obrambenih snaga.

Naime, od samog početka invazije Rusije na Ukrajinu govori se i o pomoći NATO alijanse ovoj zemlji. Direktno uključivanje bilo je isključeno kao opcija od samog starta, ali su se nekim planiranim potezima, poput slanja Poljskih migova, koja je članica NATO, isprečila, između ostalog, i ruska upozorenja da bi se angažovanje ratnih aviona iz drugih zemalja za napade ruskih ciljeva smatralo "angažovanjem tih zemalja u vojnom sukobu". 

Ipak, po prvi put u svojoj istoriji, a zbog invazije na Ukrajinu, EU je kao zajednica odlučila da finansira kupovinu i isporuku oružja nekoj zemlji, nakon što su se oko toga usaglasili lideri svih članica. Vrednost oružja za Ukrajinu iznosi 450 miliona evra, piše Al Jazeera.

NATO ne ulazi u sukob, ali članice šalju pomoć

Okružena članicama, Ukrajina nije deo NATO-a, ali se od početka rata govorilo o mogućem uključivanja Alijanse koja bi pomogla Ukrajini. Međutim, NATO je istakao da se neće direktno uključivati u ovaj sukob, ali su zemlje koje su članice ovog saveza pojedinačno odlučile da šalju određenu vojnu pomoć Ukrajini koja se bori protiv naleta ruske vojske.

Tako su odluku o slanju oružja na front u Ukrajini donele i SAD, Kanada i nekoliko zemalja Evrope.  Naime, predsednik SAD Džozef Bajden naložio je da se Ukrajini isporuči oružje u vrednosti do 350 miliona dolara.

Pentagon je saopštio da oružje koje je poslato uključuje protivoklopni sistem, malokalibarsko oružje, kao i sistemit za protivvazdušnu odbranu. Takođe, SAD je poslala Javelin rakete, protivtenkovsko oružje, Mi-1 sedam helikoptera i drugih vojnih sredstava, preneo je RTL.

Poslednja u nizu stigla je i vest da Sjedinjene Države navodno šalju "kamikaze dronove" u Ukrajinu, kao deo novog paketa oružja vrednog 722 milijarde evra za pomoć zemlji u borbi protiv ruske invazije. Paket će uključivati 100  dronova, koje američki zvaničnici nazivaju "svičblejdovima".

AP/Cpl. Alexis Moradian

 

To je bespilotna letelica za jednokratnu upotrebu koja je dovoljno mala da stane u ranac, leti brzinom od oko 100 km/h, ima u sebi ugrađene kamere, GPS sisteme i eksploziv, prenosi Euronews.

Kanada je takođe poslala oružje, ali i pozajmicu Ukrajini od pola milijarde kanadskih dolara.

Ipak, kako piše Politiko, nakon nakon najave da iz SAD stižu i "kamikaza dronovi", da bi se dodatno pomoglo, postoji pritisak da se saveznici iz istočne Evrope pošalju u Ukrajinu i nove sisteme protivvazdušne odbrane koje SAD nemaju. Na vrhu listi su mobilni raketni sistemi ruske proizvodnje kao što su SA-8 i S-300. SA-8 je mobilni PVO sistem kratkog dometa koji se još nalazi u skladištima Rumunije, Bugarske i Poljske. Veći S-300 dugog dometa još uvek koriste Bugarska, Grčka i Slovačka.

Međutim, kada je reč o zemljama Evrope, ono što bi trebalo istaći je da su neke od njih, kao Švedska i Finska, odlučile da odustanu od svoje dugogodišnje vojne neutralnosti, te poslale pomoć Ukrajini, prenosi Al Jazeera.

Stokholm je poslao 5.000 protivtenkovskih sistema, a Helsinki 1.500 raketnih bacača, 2.500 pušaka, kao i municiju. Osim toga, šalje i pomoć u vidu hrane za vojsku. I druge skandinvske zemlje poslale su pomoć, Norveška šlemove i pancire, kao i protivtenkovsku odbranu, a ovu vrstu oružja šalje i Danska.

Takođe, Nemačka je zbog rata u Ukrajini prekinula svoju politiku zabrane izvoza oružja u zone sukoba, te je Kijevu poslala 1.000 komada protivtenkovskih sistma odbrane, kao i 500 raketa.
Vojnu pomoć za Ukrajinu najavile su i Velika Britanija, Francuska, Holandija, Belgija, Portugal, Grčka, Rumunija, Španija, Češka, Poljska, Litvanija, Hrvatska.

profimedia

 

Velika Britanija šalje protivtenkovske sisteme, dok Francuska šalje sisteme za protivvazdušnu odbranu, digitalno oružje, ali i dodatnu vojnu opremu i gorivo.

Holandija šalje rakete za protivvazdušnu odbranu i protivtenkovsko oružje, a razmatra i slanje PVO sistema Patriot, zajedno sa Nemačkom i saveznicima iz NATO-a, Slovačkom. Belgija je najavila da će Ukrajini isporučiti još 3.000 automatskih pušaka i 200 komada protivtenkovskog oružja, kao i 3.800 tona goriva.

Iz Španije je najavljena isporuka 1.370 minobacača, 700.000 municije i lakog automatskog oružja, a iz Portugala naočare za noćno osmatranje, panciri, šlemovi, granate, municija i automatske pušake G3.

Češka Kijevu šalje 4.000 minobacača, kao i mitraljeze i puške, Grci su najavili da šalju odbrambenu opremu, a Rumunija šalje gorivo, pancire i šlemove, dok je zbog činjenice da se graniči sa Ukrajinom ponudila i lečenje ranjenih u 11 vojnih bolnica.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Estonija je poslala projektile Javelin,  municiju, 25.000 pakovanja hrane i medicinsku opremu.

Takođe, i Hrvatska je donela odluku o slanju pomoći Ukrajini koja podrazumeva naoružanje za pešadiju, kao i zaštitnu opremu.

Problemi sa slanjem aviona

Takođe, od početka sukoba ukrajinskoj vojsci potrebni su avioni.  Ukoliko bi, međutim, neka od zemalja slala avione, to bi morali da budu oni za koje su ukrajinski piloti obučeni.  To znači da avioni treba da budu ruske proizvodnje, pre svega lovci MiG-29, a ovakvi avioni nalaze se u flotama nekoliko istočnoevropskih zemalja.

Jedna od retkih zemalja koja je pokazala volju da pomogne, i to nakon razgovora sa zvaničnicima SAD, bila je Poljska. Ipak, predlog koji je iznela Varšava, a koji je predviđao da se oružje umesto sa njihove teritorije, isporuči iz američke baze u Nemačkoj, nije naišao na odobrenje SAD.

Kako je preneo portal Tango Six, MiG-ove 29 poseduju Bugarska, Poljska i Slovačka, dok Su-25 ima samo Bugarska. Međutim, za Bugarsku i Slovačku bi bilo problematično da ustupe svoje avione jer ih imaju malo - Bugarska 14, Slovačka 11.

AP/Alik Keplicz

 

Međutim, iako je Bugarska rekla da nema dovoljno aviona, Poljska je imala plan na koji bi mogla da pomogne, ali se za sada, od svega odustalo.

Na odluku da se u Ukrajinu ne šalje pomoć uticalo je i upozorenje ruskog ministarstva odbrane da, ako ratni avioni sa sedištem u nekoj drugoj zemlji napadnu ruske ciljeve, onda bi se to "moglo smatrati angažovanjem tih zemalja u vojnom sukobu".

NATO je saopštio da ne želi direktan sukob sa Rusijom, drugom nuklearnom silom, a američki predsednik Džo Bajden je isključio mogućnost slanja vojske SAD u Ukrajinu.

"Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne verujemo da je predlog Poljske prihvatljiv", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi o predlogu iz Varšave.

Komentari (1)

branex

22.03.2022 19:49

Ovim se samo produžava agonija naroda u Ukrajini . Ovo je kao da bokseru u ,,bantamu,, daš nove rukavice i ubediš ga da će sa njima pobediti teškaša . Zamislite da su nam 1999 Rusi poslali S 300 ..... Na sreću nisu .

Svet