Tehnologija

Šta su "kamikaze dronovi" i kako bi mogli da utiču na rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews

18/03/2022

-

20:18

Šta su "kamikaze dronovi" i kako bi mogli da utiču na rat u Ukrajini
AP/Cpl. Alexis Moradian - Copyright AP/Cpl. Alexis Moradian

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države navodno šalju "kamikaze dronove" u Ukrajinu, kao deo novog paketa oružja vrednog 722 milijarde evra za pomoć zemlji u borbi protiv ruske invazije. Paket će uključivati 100  dronova, koje američki zvaničnici nazivaju "svičblejdovima".

Svičblejd je bespilotna letelica za jednokratnu upotrebu koja je dovoljno mala da stane u ranac, leti brzinom od oko 100 km/h, ima u sebi ugrađene kamere, GPS sisteme i eksploziv, prenosi Euronews.

Za razliku od većine oružja, ovi dronovi takođe mogu da se isključe ili da prekinu misiju u bilo kom trenutku, a zatim da se ponovo prebace na drugu metu u zavisnosti od toga šta operater komanduje.

Ovo ima za cilj da osigura da udari budu precizni i da se mogu prekinuti u poslednjem trenutku ako postoji rizik da će ugroziti civile ili imovinu u blizini.

Postoje dve verzije ovog drona samoubice: Svičblejd 300 i Svičblejd 600.

Prema proizvođaču "AeroVironment", Svičblejd 300 može da leti do 15 minuta i 10 km pre nego što pogodi cilj.

Kamikaza dron koristi GPS koordinate i video u realnom vremenu za "precizno ciljanje sa niskim kolateralnim efektima", kaže kompanija.

Lansira se iz cevi i njegova mala veličina mu omogućava da poleti sa raznih vazdušnih, morskih i zemaljskih platformi. Ceo komplet - uključujući nosivost, lanser i transportnu torbu - teži samo 2,5 kg.

Veći Svičblejd 600 je raketa nove generacije koja može da uništi oklopne ciljeve poput tenkova, ima domet od oko 40 km i izdržljivost od oko 40 minuta - ali je zbog toga mnogo teži, jer su dron i projektil koji zajedno nose teški blizu 55 kg.

profimedia

 

Koji se još dronovi koriste u Ukrajini?

Ukrajinske snage već koriste dronove turske proizvodnje koji bacaju laserski navođene bombe.

U pitanju su bespilotne letelice "Bairaktar ​​TB2", koje je Turska već prodala u više od deset zemalja, uključujući Azerbejdžan, Libiju, Maroko i Etiopiju.

Bespilotne letelice su izvele neočekivano uspešne ukrajinske napade u ranim fazama ruske invazije - pre nego što su ruske snage uspele da postave svoju protivvazdušnu odbranu na bojnom polju, kaže Džek Votling iz londonskog Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge.

Američka administracija je već isporučila ili obećala više od 1,08 milijardi evra bezbednosne pomoći Ukrajini.

Ovo uključuje više od 600 protivvazdušnih projektila, 2.600 protivoklopnih sistema, 200 bacača granata i municije, 200 sačmarica i 200 mitraljeza, skoro 40 miliona komada municije za malokalibarsko oružje i preko 1 milion granata, minobacača, artiljerijski meci – kao i helikopteri, patrolni čamci, satelitski snimci i panciri, šlemovi i druga taktička oprema.

Novi paket pomoći vredan 724 milijarde evra uključuje 800 protivvazdušnih sistema Stinger, 2.000 koplja, 1.000 lakih protivoklopnih oružja i 6.000 prenosnih protivoklopnih oružja AT-4.

"Daćemo Ukrajini oružje da se bori i brani kroz sve teške dane koji su pred nama", rekao je američki predsednik Džo Bajden u sredu.

Komentari (0)

Magazin