Fokus

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost: Rusija prebacuje fokus na istok i jug Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

23:39

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost: Rusija prebacuje fokus na istok i jug Ukrajine
Džejk Saliven - Copyright Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Rusija najverovatnije planira da "rasporedi desetine hiljada vojnika" u istočnu Ukrajinu, dok fokus svojih akcija prebacuje na jug i istok te zemlje, saopštio je danas savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"U ovom trenutku verujemo da Rusija revidira svoje ciljeve kako bi se fokusirala na istočne i južne delove Ukrajine, a ne na najveći deo teritorije", rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, prenosi Rojters.

On je naveo da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u narednim danima objaviti novu vojnu pomoć Ukrajini, i naglasio da su dalje sankcije za ruski energetski sektor takođe na stolu u razgovorima sa evropskim saveznicima.

Američki zvaničnik je upozorio da bi sledeća faza mogla da potraje sa ruskim trupama koje su brojčano veće od ukrajinskih. On je i "tragičnim i šokantnim" nazvao fotografije iz Buče, grada koji su ukrajinske trupe nedavno ponovo zauzele dok su se ruske snage pregrupisavale.

"Džozef Bajden će se konsultovati sa saveznicima kako bi se obezbedilo da Rusija i njen predsednik Vladimir Putin odgovaraju za ratne zločine počinjene u Ukrajini", poručio je Salivan.

On je saopštio da tek treba da se dokumentuje dokazima da su, kako je naveo, "ruski zločini prerasli na nivo genocida", a rekao je i da bi konsultacije o tome mogle da se održe u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu ili na nekom drugom mestu.

Salivan je naveo i da stalno članstvo Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podrazumeva da bi Moskva tamo mogla da blokira svaku odgovornost za ratne zločine.

Američki zvaničnik je naglasio još da Vašington prikuplja informacije iz četiri izvora, kako bi izgradio slučaj za potencijalne ruske ratne zločine: informacije SAD i saveznika, uključujući obaveštajne službe, ono što su sami Ukrajinci primetili na terenu, međunarodne organizacije uključujući Ujedinjene nacije i podatke iz svetskih nezavisnih medija, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet