Fokus

Kriptomilijarder koji želi da gotovo celo svoje bogatstvo donira u dobrotvorne svrhe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNBC, Bloomberg

06/04/2022

-

20:41

Kriptomilijarder koji želi  da gotovo celo svoje bogatstvo donira u dobrotvorne svrhe
Sam Bankman-Fried - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sem Bankman-Frid, 30-ogodišnji biznismen poseduje bogatstvo od oko 20 milijardi dolara, a veći deo tog novca želi da ulaže u dobrotvorne svrhe, dok sebi ostavlja "samo" 100.000 dolara godišnje, za, kako sam ističe, udoban život.

Pre pet godina, Sem je radio u dobrotvornoj organizaciji koja je funkcionisala po principu "efikasnog altruizma", filozofije koja se zalaže za korišćenje činjenica i dokaza u cilju pronalaženja najpraktičnijeg načina da se pomogne što većem broju ljudi, piše Blumberg.

Tada je primetio anomaliju vrednosti bitkoina i odlučio da počne da se bavi kriptovalutama, kako bi od zarađenih miliona mogao da pomogne najugroženijim slojevima društva.

Sada, Bankman-Frid – osnivač berze kriptovaluta FTX, jedan je od najbogatijih ljudi na svetu. Prema podacima Blumberg indeksa milionera, bogatstvo ovog 30-godišnjaka iznosi 20 milijardi dolara. On planira da zadržava oko 1 odsto svoje zarade, odnosno oko 100.000 dolara godišnje, kako bi mogao da vodi komforni život, a ostatak da donira.

Na Forbsovoj listi milijardera za 2021. godini, Sem Bankman-Frid se našao na 60. mestu.

Kako je mladi milijarder došao na tu ideju?

Vil Mekaskil, 25-godišnji student doktorskih studija na Oksfordu, bio je prvi koji je Bankman-Fridu predložio ideju "zarađivanja radi davanja". Posle diplomiranja Bankman-Frid je dobio posao u trgovačkoj firmi Džejn Strit Grup u Njujorku, i radio kao trgovac. Svake godine bi donirao polovinu svoje šestocifrene plate dobrotvornim organizacijama i grupama za zaštitu životinja koje su odobrile efikasan altruizam. Međutim, to za njega nije bilo dovoljno.

U to vreme je primetio anomaliju u kriptovaluti koja je dovela do osnivanja berze FTX.

Prošle godine Bankman-Fried je donirao 50 miliona dolara za pomoć oko borbe protiv pandemije u Indiji i inicijative protiv globalnog zagrevanja. Ove godine mu je cilj da dostigne milijardu dolara.

U februaru nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, berza FTX je dala svim svojim ukrajinskim korisnicima gotovinu. On je takođe lično donirao 250.000 dolara Ukrajini, piše Biznis Insajder.

Bankman-Frid je rekao za Blumberg da ne preispituje svoju odluku da da većinu svog novca donira.

"To nije odluka koju stalno preispitujem, jer mislim da mi jednostavno ne koristi da stalno bilo šta preispitujem", rekao je on. 

"Kapitalistički monah"

Iako je milijarder, Bankman-Frid živi životom poput "kapitalističkog monaha" kome je čak i miran san "nepotreban luksuz", kako tvrde njegovi prijatelji. Jedan od njih ističe da se milijarder na početku svoje karijere retko tuširao, jer je danima neumorno radio.

"Svaki minut koji provedete spavajući košta vas X hiljada dolara, a to direktno znači da možete spasiti toliko manje života", rekao je za Blumberg kolega i prijatelj iz detinjstva mladog milijardera Met Nas.

Obično, tokom radnih dana spava na fotelji u svojoj kancelarije, vozi Tojotu korolu i ne vidi veliku vrednost u kupovini stvari. "Prilično vam brzo ponestane zaista efikasnih načina da vas trošenje novca učini srećnim", rekao je Blumberg Bankman-Frid i dodaje da mu uopšte nije želja da poseduje jahtu.

Bankman-Frid je do sada više novca potrošio na publicitet, kako bi pokrenuo i razvio svoju kompanio nego što je donirao.

Oko 30 miliona dolara potrošio da bi napravio reklamu za Super Boul sa komičarom Larijem Dejvidom koji igra kriptoskeptika. Međutim, on ulaže sve što je do sada zaradio kako bi na kraju mogao da uloži što više sredstava u pomoć drugima.

Komentari (0)

Svet