Fokus

SAD i Turska rešavaju nesuglasice: Blinken pozvao Čavušoglua na razgovore

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

18:49

SAD i Turska rešavaju nesuglasice: Blinken pozvao Čavušoglua na razgovore
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da ga je njegov američki kolega Entoni Blinken pozvao na razgovore 18. maja, na kojima će dve članice NATO prvi put u poslednje tri godine pokušati da poboljšaju odnose.

Ankara i Vašington su imali nekoliko nesuglasica, uključujući onu zbog turske kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, što je izazvalo sankcije SAD i uklanjanje Ankare iz aranžmana u vezi sa borbenim avionima F-35, a u kojem je Turska bila kupac i proizvođač, prenosi Rojters.

Ankara je tada ove poteze SAD ocenila kao nepravedne, obrazloživši da nije mogla da nabavi raketnu odbranu od saveznika u NATO pod zadovoljavajućim uslovima.

Ipak, vlade ovih dveju država su ove nedelje pokrenule zajedničku inicijativu za rešavanje tog problema i jačanje saradnje koja uključujuje i zahtev Turske da kupi 40 aviona F-16 i skoro 80 kompleta opreme za modernizaciju svoje postojeće flote, navodi Rojters.

Govoreći u Briselu posle sastanka zemalja članica NATO Čavušoglu je rekao da pregovori o avionima F-16 napreduju dobro i pozdravio je ocenu američke administracije da će taj aranžman služiti interesima SAD i NATO.

Turska je poboljšala odnose sa zapadnim saveznicima otkako je počeo sukob u Ukrajini, a budući da ima pomorske granice i dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom značajni su njeni napori da posreduje u dijalogu između sukobljenih strana, prenosi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet