Fokus

Direktor CIA: Ne mogu se zanemariti pretnje mogućeg korišćenju nuklearnog ili taktičkog oružja u Ukrajini

Komentari

Autor: Fonet

14/04/2022

-

21:08

Direktor CIA: Ne mogu se zanemariti pretnje mogućeg korišćenju nuklearnog ili taktičkog oružja u Ukrajini
Vilijam Barns - Copyright AP/Tom Williams

veličina teksta

Aa Aa

Pretnja od moguće ruske upotrebe taktičkog ili nuklearnog oružja manjeg dometa ne može se olako shvatiti, ali za sada nismo videli mnogo dokaza u praksi koji bi pojačali tu zabrinutost, izjavio je danas direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns.

Berns je u govoru na Univerzitetu Džordžija ukazao na "potencijalni očaj" i vojne neuspehe koje su ruski predsednik Vladimir Putin i njegova vlada pretrpeli od slanja trupa u Ukrajinu 24. februara.

"Iz tih razloga, niko od nas ne može olako da shvati pretnju od potencijalnog pribegavanja nuklearnom oružju", kazao je Berns, prenosi Glas Amerike.

Dodao je da, uprkos retorici Kremlja o tome da je najveći svetski nuklearni arsenal stavljen u stanje visoke pripravnosti, "nismo videli mnogo praktičnih dokaza o tom raspoređivanju ili vojnom razmeštanju koji bi pojačali ta strahovanja".

Berns je to istakao u odgovoru na pitanje bivšeg senatora i vodećeg aktiviste za kontrolu oružja Sema Nana, na kraju svog prvog govora otkako je u martu prošle godine preuzeo položaj šefa američke špijunske agencije.

Tokom obraćanja je naveo da su američke obaveštajne agencije na jesen prošle godine počele da prikupljaju "uznemirujuće i detaljne" obaveštajne podatke o Putinovim planovima za "veliku invaziju" na Ukrajinu.

Američki obaveštani podaci bili su ključni za ukrajinsku borbu protiv ruskih snaga, ocenio je Berns, koji je tokom višegodišnje diplomatske karijere bio i američki ambasador u Moskvi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet