Fokus

Kina: Slanje oružja Ukrajini produžava i eskalira sukob, posledice osećaju strane van sukoba

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

08:37

Kina: Slanje oružja Ukrajini produžava i eskalira sukob, posledice osećaju strane van sukoba
Kineski ambasador pri UN - Copyright AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Kina je uputila kritike zbog postupanja Zapada u ukrajinskoj krizi i poručila da će obezbeđivanje ofanzivnog oružja Kijevu "samo produžiti i eskalirati sukob", a da posledice od uvedenih sankcija Moskvi najviše osećaju zemlje koje nisu strane u sukobu, prenosi Gardijan.

Stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama, Džang Ðun, izjavio je da su izgledi za dugotrajan sukob u Ukrajini "zabrinjavajući" i pozvao strane da ulože napore da se okonča.

On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, pozvao Rusiju i Ukrajinu da se opredele za dijalog i pregovore, i da kontinuirano rade na smanjivanju razlika, kako bi se stekli uslovi za prekid vatre, navodi britanski list.

Sve strane u sukobu u Ukrajini treba da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da učine sve što mogu da olakšaju evakuaciju i humanitarnu pomoć civilima, rekao je u utorak kineski stalni predstavnik u UN na sastanku Saveta bezbednosti o humanitarnoj situaciji u Ukrajina, prenosi TAS S.

Kineski ambasador je uputio i neke kritike zapadnim liderima u vezi sa snabdevanjem Ukrajine oružjem i aktuelnim sankcijama Rusiji.

"Nastavak slanja ofanzivnijeg oružja neće doneti mir. To će samo produžiti i eskalirati sukob i dodatno pogoršati humanitarnu katastrofu", naglasio je Džang.

Vezano za sankcije koje su zapadne zemlje uvele Moskvi, on je rekao da zemlje u razvoju "snose najveći teret".

"Moramo obratiti pažnju i eliminisati negativan uticaj sankcija. Sveobuhvatne i neograničene sankcije imaju ozbiljne efekte prelivanja, pri čemu zemlje u razvoju snose najveći teret. Ogroman broj zemalja u razvoju, koje nisu strane u sukobu, plaća visoku cenu za to. Ovo nije ni fer ni razumno", kazao je kineski diplomata, navodi Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet