Fokus

SAD: Kina ponavlja ruske bezbednosne ideje - suočiće se sa teškim posledicama ako pruži materijalnu pomoć Rusima

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2022

-

08:52

SAD: Kina ponavlja ruske bezbednosne ideje - suočiće se sa teškim posledicama ako pruži materijalnu pomoć Rusima
Tanjug/AP/Kiichiro Sato - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department ocenio je da Kina nastavlja da ponavlja neke ruske ideje o bezbednosti vezane za rat u Ukrajini, uključujući i koncept Kremlja o "nedeljivoj bezbednosti".

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs to je rekao na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše govor kineskog lidera Si Ðinpinga u kojem je uporedio taj koncept sa svojom "inicijativom o globalnoj bezbednosti", prenosi Gardijan.

Prajs je ponovio da će se Kina suočiti sa teškim posledicama ako pruži materijalnu pomoć ruskim ratnim naporima u Ukrajini, ali je istakao i da Vašington još nije video da je Peking pružio takvu pomoć Moskvi.

SAD će nastaviti da poštuju međunarodni sistem koje su izgradile sa partnerima sličnog opredeljenja, a koji je zasnovan na poštovanju ljudskih prava, suvereniteta i samoopredeljenja, rekao je Prajs.

"Posvećeni smo održavanju različitih sistema koje neke zemlje, među kojima su Rusija i Kina, pokušavaju da ospore, a na nekim slučajevima žele da sruše, pa čak i unište", rekao je Prajs misleći na Kinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet