Fokus

Komisija za ljudska prava istražuje mogući zločin etiopijske vojske nad dečakom

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

23:40

Komisija za ljudska prava istražuje mogući zločin etiopijske vojske nad dečakom
Komisija za ljudska prava istražuje mogući zločin etiopijske vojske nad dečakom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Etiopijska komisija za ljudska prava (EHRC) koju je imenovala Vlada u Adis Abebi, saopštila je danas da istražuje snimak na kojem se vidi grupa boraca u uniformama domaće vojske kako zlostavlja i puca u dečaka optuženog da je poreklom iz pobunjenog regiona Tigraj na severu Etiopije.

Na snimku, koji se od petka naširoko deli na društvenim mrežama, prikazana je grupa muškaraca u uniformama etiopijske vojske kako kamenuje, ismeva i šutira dečaka krvavog lica, pre nego što će ga upucati u stomak, prenosi Rojters. Na amblemima koje su nosili snimljeni vojnici pisalo je "Etiopijska vojska", ali Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi identitet počinitelja zločina.

"Pokušavamo da prikupimo informacije o ovom uznemirujućem incidentu", potvrdio je u tekstualnoj poruci upućenoj dopisništvu Rojtersa Danijel Bekele, šef EHRC.

Ni portparol Vlade Etiopije Legese Tulu, ni portparol vojske, pukovnik Getnet Adane nisu odgovorili na zahteve Rojtersa da prokomentarišu snimak. Iz EHRC je u martu saopšteno da su sve strane uključene u sukob na severu Etiopije odgovorne za kršenja ljudskih prava koja se mogu okarakterisati kao ratni i zločini protiv čovečnosti, uključujući i nasumične egzekucije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet