Fokus

Predstavnički dom SAD usvojio zakon o terorizmu

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

14:34

Predstavnički dom SAD usvojio zakon o terorizmu
Predstavnički dom SAD usvojio zakon o terorizmu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se jačaju federalni resursi u borbi protiv domaćeg terorizma, posle masovnog ubistva pre nekoliko dana u Bafalu, u saveznoj državi Njujork.

Za zakon su glasala 222 člana Predstavničkog doma, a 203 su bila protiv, uglavnom iz redova republikanaca. Jedini republikanac koji je glasao za je Adam Kinsindžer. Oni koji podržavaju zakon smatraju da se njime pokrivaju "rupe" u deljenju obaveštajnih podataka između ministarstva pravosuđa i ministarstva unutrašnjih poslova i Federalnog istražnog biroa (FBI), i da će boljim umrežavanjem biti olakšano i praćenje potencijalnih domaćih terorista.

Prema sadašnjim zakonima, federalne agencije mogu da prate one za koje sumnjaju da su teroristi, ali moraju da otvore posebne kancelarije za to, i da formiraju radne grupe.

Ovim zakonom će biti obezbeđeno oko 105 miliona dolara za narednih pet godina, a novac je namenjen uglavnom za zapošljavanje potrebnog osoblja.

Zakonom je predviđeno da nadležne agencije svakih šest meseci podnose izveštaj i procene o domaćem terorizmu i pretnjama koje šalju neonacističke i rasističke grupe.

Demokrate u Senatu obećavaju da će o ovom zakonu glasati sledeće nedelje. Ali, šanse za usvajanje su neizvesne jer demokrate imaju 50 od 100 mesta u Senatu, i ne glasaju uvek svi senatori za.

Republikanci su protiv ovog zakona jer smatraju da daje previše ovlašćenja Ministarstvu pravosuđa da može da sprovodi nadzor nad pojedincima. Smatraju i da se zakonom ne tretiraju levičarske ekstremističke grupe.

Nije prvi put da demokrate u Predstavničkom domu usvajaju ovakav predlog zakona. Sličan je usvojen i 2020, ali nije prošao u Senatu, podseća Glas Amerike. Demokratama generalno nedostaje podrška da usvoje zakone kojima bi se strože regulisala prodaja i nošenje oružja, čime bi se, kako smatraju, smanjilo i oružano nasilje. Najmanje deset osoba je ubijeno 14. maja u gradu Bafalo, u saveznoj američkoj državi Njujork.

Osumnjičeni za pucnjavu u supermarketu u gradu Bafalo je 18-godišnji belac. Prema navodima policije, napadač je pucao na 11 osoba afroameričkog porekla i dvoje belaca, a potom se predao vlastima. Napad je snimao i uživo prenosio na striming platformi Tvič.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet