Fokus

Surinam planira da otvori ambasadu u Jerusalimu, do sad su to uradile SAD, Honduras, Gvatemala i Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

20:13

Surinam planira da otvori ambasadu u Jerusalimu, do sad su to uradile SAD, Honduras, Gvatemala i Kosovo
Surinam planira da otvori ambasadu u Jerusalimu, do sad su to uradile SAD, Honduras, Gvatemala i Kosovo - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Surinam planira da otvori ambasadu u Jerusalimu iako datum još nije određen, saopštili su danas ta južnoamerička država i Izrael.

Kako navodi agencija Rojters, planiranom potezu verovatno će se protiviti Palestinci, s obzirom na to da je Jerusalim jedno od najtežih pitanja u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu.

Samo četiri zemlje Sjedinjene Američke Države, Honduras, Gvatemala i Kosovo trenutno imaju ambasade u Jerusalimu umesto u Tel Avivu.

U saopštenju izraelske vlade navodi se da je ministar spoljnih poslova Surinama Albert Ramdin posetio izraelskog kolegu Jaira Lapida, a Ramdin je tada najavio da njegova zemlja planira uskoro da otvori ambasadu u Jerusalimu, glavnom gradu Izraela.

Ramdin je rekao za Rojters da nije siguran kada će ambasada biti otvorena.

"Još ne znamo. Izrazili smo nameru. Konsultacije o tome počeće sada", rekao je on.

Palestinci žele istočni Jerusalim, koji je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine, kao prestonicu buduće države.

Izrael smatra ceo Jerusalim svojim glavnim gradom, uključujući i istočni sektor koji je anektiran posle rata 1967. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet