Fokus

Vatikan podržao odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

23:40

Vatikan podržao odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu
Papa Franja - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini)

veličina teksta

Aa Aa

Vatikanska akademija za život podržala je danas odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu, rekavši da je to izazov za ceo svet da razmisli o važnim životnim pitanjima.

Vatikansko odeljenje u saopštenju je navelo da se odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od "širokog društvenog značaja", prenosi Rojters.

Vrhovni sud SAD danas je preduzeo dramatičan korak poništavajući važnu presudu u slučaju "Rou protiv Vejda" iz 1973. godine kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus i legalizovano širom zemlje.

"Činjenica da je velika zemlja sa dugom demokratskom tradicijom promenila stav po ovom pitanju takođe je veliki izazov za ceo svet", navodi se u saopštenju Akademije.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je presudu i dodao da je danas "tužan dan za Ameriku", označivši ekstremnim "konzervativce iz suda".

Nadbiskup Vinćenco Palja, koji je na čelu Papske akademije za život, rekao je da je odluka Suda "snažan poziv da se razmisli" o ovom pitanju u trenutku kada "zapadno društvo gubi strast za životom".

"Biranjem života u pitanju je naša odgovornost za budućnost čovečanstva", naveo je Palja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet