Fokus

Rusija uložila veto na Rezoluciju Sveta bezbednosti UN – ništa od produženja prekogranične pomoći Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

22:44

Rusija uložila veto na Rezoluciju Sveta bezbednosti UN – ništa od produženja prekogranične pomoći Siriji
Rusija uložila veto na Rezoluciju Sveta bezbednosti UN – ništa od produženja prekogranične pomoći Siriji - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas uložila veto na Rezoluciju Sveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o produženju prekogranične pomoći Siriji iz Turske, jer mandat UN ističe u nedelju, javlja Anadolija.

Rezolucija koju su pripremile Norveška i Irska podrazumeva jednogodišnje produženje isporuke humanitarne pomoći s turskog graničnog prelaza Čilvegozu u Bab al-Havu, na severozapadu Sirije.

Pri glasanju je Kina bila uzdržana, a na ruski nacrt rezolucije o dozvoli isporuka humanitarne pomoći Siriji na šest meseci, SAD, Velika Britanija i Francuska uložile su veto, dok je deset država bilo suzdržano. Za su glasale Rusija i Kina.

Američka predstavnica Linda Tomas-Grinfild nazvala je to "mračnim danom" za Savet bezbednosti.

"Neshvatljivo je da je jedna članica SB, Rusija, vlastite političke interese stavila iznad humanitarnih potreba sirijskog naroda", rekla je Thomas-Grinfield.

Prema podacima UN, više od 2,4 miliona Sirijaca ima koristi od humanitarne pomoći koja se isporučuje preko Bab al-Hava svakog meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet