Fokus

U Egiptu oslobođeno sedam zatvorenika koje je pomilovao predsednik Abdel Fatah al Sisi

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

19:06

U Egiptu oslobođeno sedam zatvorenika koje je pomilovao predsednik Abdel Fatah al Sisi
Popravni centar Metropoliten - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Egipta oslobodile su sedam pomilovanih zatvorenika, među kojima su novinar Hišam Fuad i antropolog Ahmed Samir, koji su bili osuđeni na zatvorske kazne zbog terorizma.

Oslobađanje Fuada i Ahmeda Samira usledilo je dan nakon što ih je predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi pomilovao, zajedno sa još pet osoba, saopštili su državni mediji, prenosi AP.

Novinar i antropolog su pušteni iz zatvorskog kompleksa Tora u Kairu.

Fuad je uhapšen zajedno sa nekoliko drugih aktivista u junu 2019. godine, ubrzo nakon što su se sastali sa političkim strankama i opozicionim poslanicima, pokušavajući da razmotre kako da se kandiduju na parlamentarnim izborima 2020.

Među privedenima su bili Hosam Monis i Ziad el Elaimi, istaknuti aktivisti u vreme Arapskog proleća u Egiptu 2011. godine, navodi AP.

Oni su prošle godine osuđeni pod optužbom da su nameravali da počine zločine sa Muslimanskim bratstvom, koje je Egipat označio kao terorističku organizaciju i zabranio.

Fuda i Monis su osuđeni na po četiri godine zatvora, dok je el Elaimi dobio pet godina zatvora.

Monis je u aprilu ove godine oslobođen predsedničkim pomilovanjem, navodi AP.

Samir je priveden u februaru 2021. godine pod optužbom da je širio lažne vesti.

Administracija predsednika Abdela Fataha al Sisija pokušava da izađe na kraj sa krizom i inflatornom spiralom koje su izazvane sukobima u Ukrajini, a oslobađanje zatvorenika tumači se kao njen pokušaj da smanji napetosti za opozicijom, ocenjuje američka agencija.

Prema izveštajima organizacija za ljudska prava u zatvorima u Egiptu i dalje se nalaze hiljade političkih zatvorenika, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet