Fokus

SAD optužile Iranca da je planirao ubistvo Džona Boltona, suđenje nezavisno od nuklearnih pregovora

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

20:07

SAD optužile Iranca da je planirao ubistvo Džona Boltona, suđenje nezavisno od nuklearnih pregovora
Tanjug/AP/FBI - Copyright Tanjug/AP/FBI

veličina teksta

Aa Aa

SAD su danas optužile pripadnika elitnog korpusa Iranske revolucionarne garde Šahrama Pursafida da je planirao ubistvo Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Ministarstvo pravde SAD navelo je da je Šahram Pursafi, poznat i kao Mehdi Rezaji (45) iz Teherana, verovatno bio motivisan da ubije Boltona u znak odmazde za smrt Kasema Sulejmanija, komandanta Iranske revolucionarne garde, ubijenog u napadu americke bespilotne letelice u januaru 2020, prenosi Rojters.

Pursafi je ponudio 250.000 dolara ljudima u Merilendu i okrugu Kolumbija da ubiju Boltona, navodi AP izjavu FBI-a koja je obelodanjena u saveznom sudu u Vašingtonu.

Bolton je u izjavi zahvalio FBI-u i Ministarstvu pravde na njihovom angažovanju na ovom slučaju.

Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

 

„Iako se sada mnogo toga ne može reći javno, jedno je neosporno: iranski vladari su lažovi, teroristi i neprijatelji Sjedinjenih država", rekao je on.

AP navodi da je Bolton bio među najoštrijim kritičarima pregovora o nuklearnom sporazumu sa Iranom i napora Bajdenove administracije da mu se ponovo priključi.

SAD ne veruju da bi optužbe protiv Šahrama Pursafija, bivšeg pripadnika Revolucionarne garde Irana, za kovanje zavere i ubistvo bivšeg zvaničnika Bele kuće Džona Boltona, a koje je američko pravosuđe podiglo nezavisno od američko-iranskih nuklearnih pregovora, trebalo da utiču na nuklearne pregovore sa Iranom, izjavio je jedan američki zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

"Po našem mišljenju, ne bi trebalo da ove optužbe utiču na nuklearne pregovore sa Iranom", rekao je taj zvaničnik i naglasio da je Ministarstvo pravde SAD pokrenulo tužbu protiv Pursafija nezavisno od američko-iranskih nuklearnih pregovora, prenosi Rojters.

Vašington nastoji da oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine prema kojem bi Teheran morao da obuzda svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija koje su Iranu uvele SAD, EU i UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet