Fokus

Brojna neslaganja Abasa i Šolca: Palestinski predsednik pozvao Nemačku da prizna državnost Palestine

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

23:13

Brojna neslaganja Abasa i Šolca: Palestinski predsednik pozvao Nemačku da prizna državnost Palestine
Mahmud Abas i Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP/Wolfgang Kumm

veličina teksta

Aa Aa

Palestinski predsednik Mahmoud Abas pozvao je  Nemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine i da podrže napore koje on ulaže u pronalaženje rešenja bliskoistočnog sukoba.

U izveštaju turske agencije Anadolija se navodi da je Abas poručio da bi priznavanje državnosti Palestine pomoglo i podržalo pronalaženje rešenja.

"Sve što želimo je sloboda i stabilnost u suverenoj i demokratskoj državi u kojoj će svi građani uživati jednaka prava", rekao je Abas kritikujući vladu Izraela zbog podrivanja mirovnih napora i primenu "sistema aparthejda" protiv palestinskog naroda.

"Palestina je pod višedecenijskom okupacijom i tome mora doći kraj", poručio je Abas i posebno naglasio da bi priznavanjem palestinske državnost od strane više zemalja Palestina dobila punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama što bi dalo podsticaj pregovaračkom procesu i olakšalo pronalaženje rešenja za izraelsko-palestinski sukob.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izrazio podršku svoje vlade rešenju o dve države i kritikovao je širenje jevrejskih naselja koje je dovelo do izbijanja novih napetosti u regionu.

Međutim Šolc je ukazao da sa Abasom ima brojnih razlika u stavovima, uključujući i opis Izraela kao "države aparthejda".

"Mislim da to ne opisuje tačno ovu situaciju", rekao je Šolc istakavši da će vlada Nemačke nastaviti da podržava međunarodne napore za postizanje političkog rešenja bliskoistočnog sukoba, a ne jednostranih inicijativa koje bi mogle da podriju takve napore.

"Palestina ima status posmatrača u UN i ne mislim da je sada pravi trenutak da se to menja", poručio je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet