Fokus

Odgovor na lansiranje raketa Pjongjanga: SAD danas na vežbama sa Seulom raspoređuju bombardere B-1B

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

09:14

Odgovor na lansiranje raketa Pjongjanga: SAD danas na vežbama sa Seulom raspoređuju bombardere B-1B
SAD danas na vežbama sa Seulom raspoređuju bombardere B-1B - Copyright Tanjug AP/South Korea Defense Ministry via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vazduhoplovne snage SAD planiraju danas da rasporede strateške bombardere B-1B u američko-južnokorejskim vojnim vežbama, nakon što je Severna Koreja poslednjih dana izvela niz probnih lansiranja raketa u znak protesta protiv zajedničkih manevara Vašingtona i Seula, prenosi Rojters.

Dva saveznika od ponedeljka izvode vazdušne vežbe "Vigilant Storm", koje su produžene za jedan dan zbog, kako su to SAD i Južna Koreja obrazložili, kontinuiranih provokacija Pjongjanga. Ovo je prvo raspoređivanje strateškog bombardera B-1B u američko-južnokorejskim vežbama od 2017, izvestio je Jonhap.

SAD od oktobra drže četiri takva bombardera na ostrvo Guam, američkoj teritoriji u Pacifiku, navodi južnokorejska novinska agencija. Seul je zatražio od SAD da pojačaju raspoređivanje "strateških sredstava", koja uključuje nosače aviona, nuklearne podmornice i teške bombardere s velikim dometom poput B-1B, navodi Rojters.

Tenzije na Korejskom poluostrvu rastu nakon što je Pjongjang izveo rekordan broj lansiranja raketa tokom ove godine, uključujući samo u sredu najmanje 23 projektila i interkontinentalne balističke rakete u četvrtak.

Tanjug AP/South Korea Defense Ministry via AP

 

Severna Koreja je tokom noći u četvrtak ispalila oko 80 artiljerijskih projektila u pomorsku pograničnu zonu, saopštila je Južna Koreja. Pjongjang je pre toga kritikovao Vašington i Seul zbog produženja zajedničke kombinovane vojne vazdušne vežbe, rekavši da je to "veoma opasan i pogrešan izbor".

SAD: Rusija i Kina štite Severnu Koreji u SB UN

SAD su optužile Rusiju i Kinu da štite Severnu Koreju od daljih akcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i navele su da se izuzetno trude da opravdaju lansiranje balističkih raketa Pjongjanga.

SAD, Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška zatražile su sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Pjongjang ispalio više raketa, uključujući i moguću neuspelu interkontinentalnu balističku raketu, preneo je Rojters.

"Ne možete da se odreknete odgovornosti u Savetu bezbednosti zato što bi vam DNRK mogla prodati oružje kako bi podstakla vaš agresivni rat u Ukrajini ili zato što mislite da su oni dobar regionalni tampon za Sjedinjene Američke Države", izjavila je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild, misleći na Rusiju i Kinu.

Tanjug AP/Ahn Young-joon

 

Malo je verovatno da će Rusija i Kina pristati na bilo kakvu akciju SB u vezi sa najnovijim lansiranjem raketa Severne Koreje, kažu diplomate. 

"Savet treba da igra konstruktivnu ulogu, a ne da uvek naglašava pritisak", rekao je kineski ambasador u UN DŽang Ðun.

On je istakao da bi u sadašnjim okolnostima Savet posebno trebalo da teži ublažavanju konfrontacije, ublažavanju tenzija i promovisanju političkog rešenja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je nedavna lansiranja raketa Severne Koreje i pozvao Pjongjang da odmah odustane od preduzimanja bilo kakvih daljih provokativnih akcija, te da preduzme hitne korake za nastavak pregovora za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet