Fokus

Rojters: U nacrtu dekleracije G20 većina osuđuje rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

11:40

Rojters: U nacrtu dekleracije G20 većina osuđuje rat u Ukrajini
Rojters: U nacrtu dekleracije G20 većina osuđuje rat u Ukrajini - Copyright AP/ Sonny Tumbelaka

veličina teksta

Aa Aa

U nacrtu završne deklaracije sa samita lidera Grupe 20 najvećih ekonomija (G20), koji je počeo danas, navodi se da "većina" članica oštro osuđuje rat u Ukrajini i naglašava se da on pogoršava nestabilnost u globalnoj ekonomiji.

Lideri članica G20, koji su se okupili na indonezijskom ostrvu Bali, takođe u dokumentu u koji je Rojters imao uvid, izražavaju duboku zabrinutost zbog izazova koje eskalacija tenzija postavlja globalnoj bezbednosti hrane i pozivaju na potrebu nezavisnosti centralnih banaka kako bi se osigurao nastavak napora u obuzdavanju rastuće inflacije, prema nacrtu navodi britanska agencija.

„Većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini i naglašava da on izaziva ogromnu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji“, navodi se u nacrtu, čime se sugeriše da se Rusija protivi takvom narativu.

Bilo je i drugih stavova i različitih procena situacije i sankcija“, precizira se u nacrtu predloženog dokumenta od 16 stranica koju treba tek da usvoje članice G20, navodi Rojters.

Na prvom zasedanju samita održanog danas, mnoge zemlje osudile su napad Rusije na Ukrajinu, saopštila je, kako navodi Rojters, jedna od delegacija koje su prisustvovale sastanku.

Samit, za koji su domaćin Indonezija i druge zemlje naveli da bi trebalo da se fokusira na rizike po globalnu ekonomiju, ostao je u senci ukrajinskog sukoba.

„Prepoznajući da G20 nije forum za rešavanje bezbednosnih pitanja, priznajemo da bezbednosna pitanja mogu imati značajne posledice po globalnu ekonomiju“, navodi se u nacrtu deklaracije.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u nedelju da G20 nije mesto gde se raspravljaju bezbednosna pitanja i da umesto toga treba dati prioritet svetskim ekonomskim izazovima, podsetio je Rojters.

SAD očekuju da će G20 na kraju sastanka na Baliju osuditi rusku agresiju u Ukrajini i njen uticaj na globalnu ekonomiju, saopštio je ranije visoki američki zvaničnik, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet