Fokus

Bajdenu pada popularnost i među demokratama, ali i dalje ima veću podršku nego što je Tramp ikad imao

Komentari

Autor: Rojters, M.M.

30/06/2021

-

22:26

Bajdenu pada popularnost i među demokratama, ali i dalje ima veću podršku nego što je Tramp ikad imao
Bajdenu pada popularnost i među demokratama, ali i dalje ima veću podršku nego što je Tramp ikad imao - Copyright Tanjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden od aprila beleži pad podrške, uglavnom u redovima demokrata, dok se njegova administracija bori sa Kongresom kako bi ispunila predizborna obećanja, pokazalo je najnovije istraživanje Ipsosa i Rojtersa.

Nacionalna anketa javnog mnjenja sprovedena od 11. do 17. juna pokazuje da je Bajden i dalje popularniji nego što je njegov republikanski prethodnik Donald Tramp ikada bio: 55 odsto odraslih odobrava da ostane na toj funkciji, a 65 odsto podržava njegov odgovor na pandemiju koronavirusa. U ovom trenutku pre četiri godine, oko 36 odsto odraslih odobravalo je Trampov rad kao predsednika SAD.

Međutim, sve veći broj Amerikanaca ne odobrava Bajdenovu politiku u oblasti ekonomije, oporezivanja i načina kako se bori protiv oružanog nasilja. Zanimljivo da najveći pad podrške beleži u Demokratskoj stranci, posebno kod mlađih od 40 godina, Afroamerikanaca ili onih koji nemaju fakultetsku diplomu.

Tanjug/AP/John Raoux

Donald Tramp

Prema ovom istaživanju, ekonomija je zamenila zdravstvenu zaštitu. Skoro četvrtina odraslih ispitanika nazvala je to najvažnijim problemom, a većina Amerikanaca zabrinuta je zbog rasta životnih troškova.

Četrdeset i osam odsto ispitanika izjavilo je da odobrava Bajdenovo upravljanje ekonomijom, što je pad za četiri procenta u odnosu na slično istraživanje sprovedeno u aprilu.  

Izazovi za Bajdena

Pad podrška Bajdenu poklapa se sa neuspehom demokrata u Kongresu. Ovog meseca nisu uspeli da skupe podršku za zakon o biračkim pravima, a budućnost infrastrukturnog plana od 1,2 biliona dolara i dalje je pod znakom pitanja nakon višemesečnih pregovora sa republikancima, ocenila je britanska agencija.

Bajden se takođe suočava sa sve većim nestrpljenjem aktivista za sigurnost oružja koji žele da predsednik ispuni seriju predizbornih obećanja i zaustavi "epidemiju" nasilja sa oružjem. On se ovog meseca obavezao da će se boriti protiv ilegalnih dilera oružja i pojačati savezno finansiranje i podršku lokalnom sprovođenju zakona pošto su stope ubistava porasle u velikim gradovima.

Elejn Kamark, viša saradnica Instituta Brukings, rekla je da su mnogi Amerikanci i dalje fokusirani na koronavirus, oblast u kojoj je Bajden i dalje jak.

"Kako se pandemija povlači, ekonomija se oporavlja, a to je pobeda za Bajdena", ocenila je Kamark.

Preporuka za vas

"Putin zna da će biti posledica": Bajden govorio o mešanju u američke izbore, ali i poručio da nema agende protiv Rusije
Bajdenov tim pažljivo pratio Putinovo obraćanje: Ruski predsednik o detaljima, o jednom pitanju poručuje - nema šta da se razgovara
Protest uoči susreta Bajden- Putin, aktivisti u Ženevi zatražili oslobađanje Navaljnog

Komentari (0)

Svet