Fokus

Dino: Pristalice Bolsonara odgovorne za nemire u Braziliji biće sankcionisani

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

09:15

Dino: Pristalice Bolsonara odgovorne za nemire u Braziliji biće sankcionisani
Kandidat za ministra pravde Brazila Flavio Dino - Copyright AP/Ton Molina

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat za ministra pravde Brazila Flavio Dino obećao je danas da će pristalice krajnje desničarskog predsednika Žaira Bolsonara koji su palili autobuse i napali policiju na dan kada je zvanično potvrđena pobeda izabranog levičarskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve snositi odgovornost.

Dino je takođe rekao da će se svi regionalni nadležni zvaničnici, za koje se utvrdi da nisu obuzdale nemire u Braziliji, takođe suočiti sa kaznom i da neće biti amnestiranih, prenosi Rojters.

Visoki članovi brazilskog Vrhovnog suda (STF) i Federalnog izbornog suda (TSE) smatraju da su bezbednosne snage Brazilije bile previše popustljive i da su trebale da deluju snažnije, rekla su Rojtersu dva neimenovana izvora iz suda.

Pristalice odlazećeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara sukobile su se u ponedeljak sa policijom, kada su zapalile nekoliko vozila, blokirali nekoliko bulevara i ulica i navodno pokušale da upadnu u sedište federalne policije u glavnom gradu Braziliji, prenosi AP.

Specijalci pod punom opremom bili su angažovani kao podrška, a pripadnici snaga bezbednosti su morali da koriste šok bombe i gumene metke kako bi odvratili demonstrante, izvestili su lokalni mediji. 

Nakon što je Bolsonaro izgubio izbore od da Silve 30. oktobra, njegove pristalice organizovale su proteste širom zemlje.

U ponedeljak je nadležni izborni organ izdao je zvaničnu potvrdu izborne pobede Luli da Silvi na predsedničkim izborima.

Ranije je savezni izborni sud odbacio žalbu partije odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara, koja je iznela primedbu na regularnost tokom drugog kruga predsedničkih izbora održanih u oktobru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet