Fokus

Sud u Angoli naložio zaplenu imovine ćerke bivšeg predsednika Dos Santosa vredne milijardu dolara

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

19:10

Sud u Angoli naložio zaplenu imovine ćerke bivšeg predsednika Dos Santosa vredne milijardu dolara
Sud u Angoli naložio zaplenu imovine ćerke bivšeg predsednika Dos Santosa vredne milijardu dolara - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Angole naredio je preventivnu zaplenu imovine vredne oko milijardu dolara, kojom upravlja Izabel dos Santos, ćerka bivšeg predsednika te afričke zemlje, objavila je danas portugalska novinska agencija Lusa.

U sudskom dokumentu od 19. decembra stoji da angolska vlast ima dokaze o proneverama i pranju novca, pa je naložila zaplenu novca kojeg Izabel Dos Santos drži u bankarskim institucijama, preneo je Rojters.

Napominje se da zaplena uključuje i sve akcije Angolske kompanije "Embalvidro", zatim i 100 odsto udela u telekomunikacionoj kompaniji sa Zelenortskih ostrva "Unitel T+", kao i "Unitel STP" u državi Sao Tome i Principe.

Dodaje se i da bi ukupno 70 odsto akcija ćerke bivšeg predsednika u mozambičkim telekomu takođe trebalo da bude zaplenjeno.

Kako se napominje, Dos Santosova se godinama suočava sa optužbama za korupciju.

Vrhovni sud Angole 2019. godine naredio je zaplenu njene imovine zbog navodnog upravljanja državnim fondovima u kompanijama, u kojima je imala udeo tokom predsednikovanja svog oca, uključujući naftnog giganta "Sonangol".

Agencija podseća da je njen otac Hoze Eduardo dos Santos, umro u julu, nakon što je vladao Angolom gotovo četiri decenije, sve do 2017. godine.

Ona je više puta negirala da je počinila bilo kakvu kriminalnu radnju i u novembru za CNN Portugal rekla da sudovi u Angoli "nisu nezavisni" i da su tamošnje "sudije korišćene da ispune političke namere".

Rojters navodi da sve ovo dolazi nakon što je prošlog meseca Interpol stavio Izabel dos Santos na crvenu listu, kako bi bila locirana i privremeno uhapšena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet