Fokus

Postignut dogovor, nakon četiri meseca brod koji je zakrčio Suecki kanal nastavlja plovidbu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2021

-

22:51

Postignut dogovor, nakon četiri meseca brod koji je zakrčio Suecki kanal nastavlja plovidbu
Postignut dogovor, nakon četiri meseca brod koji je zakrčio Suecki kanal nastavlja plovidbu - Copyright EPA/ SUEZ CANAL AUTHORITY /HO

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnik vlasnika i osiguravajućih društava gigantskog kontejnerskog broda "Ever Given", koji je blokirao Suecki kanal u martu ove godine, biće oslobođen sedmog jula, nakon dogovora vlasti i vlasnika broda, piše Bloomberg.

Ceremonija potpisivanja dogovora kojom se okončava spor oko 400 metara dugog broda, biće održana u sredu i brodu će biti dozvoljeno da isplovi, saopštila je kancelarija za medije Sueckog kanala. 

Tanjug AP/Suez Canal Authority via AP

 

Advokati i vlasnici broda su rekli da je postignuto "formalno rešenje" i da je sve spremno da brod uskoro isplovi. Međutim, niko nije naveo detalje dogovora. Inače, ovaj incident je potresao globano brodarsko tržište.

Uprava Sueckog kanala prvobitno je tražila 900 miliona dolara odštete za pokrivanje troškova napora spasioca, za štetu nanetu kompaniji i za izgubljeni prihod pre nego što je iznos smanjila na 550 miliona dolara.

Podsetimo, sredinom marta ove godine u Sueckom kanalu zaglavio se brod "Ever Given", a kanal je ponovo odblokiran 29. marta. Teretnjaci su danima čekali da se kanal odblokira trasa koja preko Egipta spaja Crveno more sa Mediteranom.

Prema podacima Lojds List (Lloyd's List), dnevno se preko ovog kanala ka zapadu preveze oko 5,1 milijarde dolara u robi, a ka istoku oko 4,5 milijardi dolara.

 

Komentari (0)

Svet