Fokus

Principi za mir: Novi diplomatski okvir za rešavanje sukoba u svetu i izbegavanje grešaka iz prošlosti

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

21:25

Principi za mir: Novi diplomatski okvir za rešavanje sukoba u svetu i izbegavanje grešaka iz prošlosti
Principi za mir: Novi diplomatski okvir za rešavanje sukoba u svetu i izbegavanje grešaka iz prošlosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa diplomata, bivših državnika i zvaničnika UN-a počela je da traži ove sedmice političku podršku za mirovni okvir za nove standarde rešavanja sukoba, ukazavši na potrebu za više kreativnosti u tome, kako bi bile izbegnute greške iz prošlosti, poput onih u Maliju i Avganistanu, preneo je danas Rojters.

Sastanci te grupe pod nazivom "Principi za mir" održavaju se u Ženevi ove nedelje i u njima će, pored ostalog, učestvovati i razni donatori i predstavnici vlada.

Navodi se da je dosad toj inicijativi podršku dalo pet država - Nemačka, Danska, Švedska, Švajcarska i Holandija, a u toku su pregovori i s drugim sponzorima, kao i sa privatnim donatorima.

Ističe se da u svetu postoji više od 50 aktivnih sukoba, od Demokratske Republike Kongo do Ukrajine, što utiče na oko dve milijardi ljudi i to je svojevrsni rekord za period nakon Drugog svetskog rata.

Zagovornici tog mirovnog okvira, koji su upravo završili dvogodišnji period konsultacija u desetinama zemalja, smatraju da današnji mirovnjaci primenjuju pogrešnu strategiju.

Bivši izaslanik Ujedinjenih nacija za Mali Bert Koenders i kopredsedavajući grupe "Principi za mir" rekao je na marginama sastanka u Ženevi da trenutno "mirovni posrednici prijavljuju pogrešne ideje za stabilizaciju situacije u pojedinim regonima, a zatim traže načine za brzo izvlačenje mirovnih trupa".

"To se može videti u Avganistanu, kao i u Maliju, ali to je pogrešno", rekao je on.

Talibani su došli na vlast u Avganistanu u avgustu 2021, godine, posle povlačenja američkih i drugih zapadnih trupa, a povlačenje Francuske iz Malija prošle godine podstaklo je širi izlazak iz tamošnjih mirovnih snaga UN, koje su se borile da ispune svoj mandat, usred tenzija sa vojnom vladom i islamističkim pobunjenicima.

Drugi kopredsedavajući grupe "Principi za mir" Iv Dakor rekao je da je od ključne važnosti da mirovni procesi pređu od toga da ih vode međunarodni autsajderi na "ukorenjene lokalno".

Izvršni direktor "Principa za mir" Hiba Kasas, Palestinac i bivši zvaničnik UN, navodi da je trenutno mirotvorni prostor prepun nedostataka i nazvao ga "Divljim zapadom".

To je već široko prepoznato pa i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš radi na takozvanoj "Novoj agendi za mir", napominje britanska agencija.

Podržavaoci inicijative su u razgovorima u Ženevi najavili da će je implementirati u jednoj istočnoafričkoj zemlji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet