Fokus

Antivakseri zloupotrebljavaju iznenadne smrti za teorije zavere o vakcinama

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2023

-

17:18

Antivakseri zloupotrebljavaju iznenadne smrti za teorije zavere o vakcinama
Protesti širom Francuske zbog kovid propusnica - Copyright Tanjug AP/Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Teoretičari zavere na internetu zloupotrebljavaju iznenadne smrti dece, tinejdžera, sportista i poznatih ličnosti i sve ih pripisuju vakcinaciji protiv virusa korona, uz hašteg "iznenada preminuo/la" .

Uzrok smrti šestogodišnje Anastasije Viver, koja je patila od brojnih hroničnih bolesti, nije poznat i njega će otkriti autopsija, ali za onlajn antivaksere je već jasno da je za njenu smrt kriva vakcina protiv virusa korona, prenosi AP.  

Jedan od korisnika Fejsbuka je pisao njenoj majci i nazvao je "ubicom" zbog toga što je vakcinisala svoju ćerku.

Brazilski TV voditelj Rafael Silva, koji je kolabirao usred emitovanja zbog urođene srčane mane, je od antivaksera dobio poruke "da bi bilo bolje da je umro, jer bi tako poslužio za primer ljudima koji razmišljaju o vakcinisanju protiv korone."

Popularnost haštega "iznenada preminuo/la" (#diedsuddenly) je u velikom porastu na socijalnim mrežama, a firma Zignal Lebs je otkrila da se ova fraza u poslednja dva meseca na Tviteru koristi 740 odsto više u tvitovima o vakcinama u odnosu na prethodni period.

Fraza #diedsuddenly je počela da se koristi krajem novembra prošle godine, nakon premijere istoimenog dokumentarnog filma u kome se tvrdi da "ovoliko naglih smrti nije bilo nikada ranije" i sve ih povezuje sa vakcinom protiv virusa korona.

U filmu, koji je do sada videlo oko 20 miliona ljudi, se pominje i smrt sedamnaestogodišnjeg dečaka koji uopšte nije ni bio vakcinisan, kao i lažno povezivanje pogibije deteta u saobraćajnoj nesreći sa vakcinom protiv kovida.

Mnogo objava #diedsuddenly ne pruža nikakve dokaze o uzrocima smrti, već samo konstatuje da je preminula osoba bila vakcinisana u prošlosti.

Doktorka Ketelin Džetelina, koja se bavi epidemiologijom, konstatuje da ovakve objave na internetu mogu da predstavljaju opasnost i u stvarnom svetu, jer mogu da navode ljude da se ne vakcinišu.


   
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet