Fokus

Koka ili stoka: Nova studija o tome ko je kriv za krčenje amazonskih prašuma u Kolumbiji

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2023

-

17:31

Koka ili stoka: Nova studija o tome ko je kriv za krčenje amazonskih prašuma u Kolumbiji
AP/Andre Penner - Copyright AP/Andre Penner

veličina teksta

Aa Aa

Glavni krivac za uništavanje amazonske prašume u Kolumbiji u poslednjih 40 godina nije gajenje biljke koke, već uzgoj stoke, pokazuju rezultati naučne studije Univerziteta Toledo.

"Želimo da konačno odstranimo narativ da je koka glavni pokretač krčenja šuma", izjavio je vođa studije, istraživač Univerziteta Pablo Murijo-Sandoval, prenosi Gardijan.

Prema rezultatima studije za 2018. godinu, površina od 45.000 hektara iskrčene šume za gajenje koke, glavnog sastojka kokaina, bila je šezdeset puta manja od površine iskrčene šume za uzgoj stoke koja iznosi više od tri miliona hektara.

Krčenje šuma se razbukatalo nakon potpisa mirovnog ugovora između vlade Kolumbije i pobunjeničke grupe FARK 2016. godine.

Pobunjenici iz grupe FARK su tada odložili oružje, izašli iz džungle i počeli da zauzimaju veliku površinu teritorije, koju su paljenjem i sečom drveća pretvarali u zemlju pogodnu za uzgoj stoke.

Krčenje amazonske prašume je 2017. godine dostiglo neslavan rekord, kada je iskrčeno 219.973 hektara, što predstavlja rast od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro, izabran u avgustu prošle godine, najavio je zaokret državne politike koja je do sada bila veoma represivna prema uzgajivačima koke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet