Fokus

Sudanski komandant vojske Burhan naredio raspuštanje paravojnih Snaga za brzu podršku

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

16:24

Sudanski komandant vojske Burhan naredio raspuštanje paravojnih Snaga za brzu podršku
Sudanski komandant vojske Burhan naredio raspuštanje paravojnih Snaga za brzu podršku - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Sudansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je komandant vojske general Abdel Fatah al-Burhan naredio raspuštanje moćnih paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) i označio ih kao pobunjeničku grupu.

Sudanske paravojne snage saopštile su da su posvećene osiguravanju bezbednosti svih onih koje su zarobili u borbama koje su izbile u zemlji, preneo je Rojters.

Ove snage su saopštile da su zarobile izvestan broj egipatskih vojnika stacioniranih u vojnoj bazi Merove kada su njene trupe izvršile juriš na tu bazu u subotu.

Juče su se pojavili sporni izveštaji da je sudanska vojska povratila bazu i da su je RSF napustile, ali da su povele sa sobom egipatske vojnike.

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana i paravojnih snaga za brzu podršku, koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Od izbijanja borbi u subotu najmanje 97 civila je poginulo, a 365 je povređeno, saopštile su medicinske službe.

To je prvi takav sukob otkako su te dve frakcije udružile snage da zbace političkog veterana, islamističkog autokratu Omara al-Bašira 2019. godine, prenosi londonski "Gardijan".

Burhan i Hemedti dogovorili su tročasovni prekid neprijateljstava i pauzu u borbama, kako bi bile omogućene humanitarne evakuacije koje su predložile Ujedinjene nacije, saopštila je misija UN u Sudanu. Dogovor je, međutim, u velikoj meri ignorisan nakon kratkog zatišja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet