Fokus

Uhapšene dve osobe, osumnjičene da su radile u tajnoj kineskoj policijskoj stanici na Menhetnu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

17/04/2023

-

20:00

Uhapšene dve osobe, osumnjičene da su radile u tajnoj kineskoj policijskoj stanici na Menhetnu
Uhapšene dve osobe, osumnjičene da su radile u tajnoj kineskoj policijskoj stanici na Menhetnu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke obaveštajne službe uhapsile su dvojicu stanovnika Njujorka, jer su navodno radili u kineskoj "tajnoj policijskoj stanici" u Kineskoj četvrti (Čajnataun) na Menhetnu, rekao je danas savezni tužilac iz Bruklina Brion Pis.

Liju Đijanvang (61) i Čen Đinping (59) suočavaju se sa optužbama da su radili kao tajni agenti kineske vlade i da nisu obavestili američke vlasti, a na teret im se stavlja i ometanje zakona, navelo je tužilaštvo, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sudom u sudu u Bruklinu večeras, po lokalnom vremenu.

"Ovaj slučaj pokazuje jasno kinesko kršenje našeg državnog suvereniteta tako što su napravili tajnu policijsku stanicu usred Njujorka", rekao je Pis.

Tužioci su saopštili da je Liju 2018. godine pokušavao da ubedi jednu osobu koja se smatrala beguncem u Kini da se vrati kući.

Taj pojedinac je bio uznemiravan i prećeno mu je, dodaje tužilaštvo. Tužioci su rekli da je kineski dvojac priznao FBI-ju da su obrisali komunikaciju sa zvaničnikom kineske vlade nakon što su saznali da su pod istragom.

Španska organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders  je u septembru prošle godine objavila izveštaj o kineskim policijskim stanicama u inostranstvu i tvrdnju da najmanje 36 kineskih "policijskih stanica" posluje u evropskim zemljama

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet