Fokus

UN spremne da odu iz Avganistana ako talibani ne dozvole ženama da rade za njih

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

19:45

UN spremne da odu iz Avganistana ako talibani ne dozvole ženama da rade za njih
UN spremne da odu iz Avganistana ako talibani ne dozvole ženama da rade za njih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije spremne da donesu odluku da se u maju povuku iz Avganistana ako ne budu ubedile talibanske vlasti da dozvole ženama da rade za tu organizaciju, rekao je šef Programa UN za razvoj (UNDP) Ahim Štajner.

Zvaničnici UN proveli su mesece u pregovorima s liderima talibanskog pokreta u nadi da će ih ubediti da naprave izuzetke u vezi s pomenutom zabranom, preneo je Gardijan. 

Preteći potez dolazi pošto se procenjuje da će za dve trećine stanovništva, ili 28 miliona ljudi, biti potrebna humanitarna pomoć 2023. godine, a američka vlada i druge članice G7 zbog toga će možda smanjiti pomoć Avganistanu.

Talibani su odbili da promene svoj stav, objavljen u decembru, očigledno po naređenju njihovog konzevativnog vođe Hibatule Akundžade.

Ujedinjene nacije zapošljavaju 3.300 Avganistanaca – 2.700 muškaraca i 600 žena, koje ne rade od 12. aprila kada su im talibani zabranili da dolaze na posao.

"Uprkos tome, one nastavljaju da rade i biće plaćene", rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Talibanska zabrana se ne odnosi na međunarodno osoblje UN, u kojem je među 600 zaposlenih 200 žena.

Štajner je dodao da ako UN odu iz Avganistana, već vidi "slike miliona mladih devojaka, mladića, očeva, majki, koji neće imati dovoljno hrane".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet