Fokus

Vojna vežba oružanih snaga Filipina i SAD u Južnom kineskom moru, simuliran raketni napad na neprijateljski cilj

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

19:42

Vojna vežba oružanih snaga Filipina i SAD u Južnom kineskom moru, simuliran raketni napad na neprijateljski cilj
Vojna vežba oružanih snaga Filipina i SAD u Južnom kineskom moru, simuliran raketni napad na neprijateljski cilj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom vojnih vežbi oružanih snaga Filipina i SAD danas je ispaljena reketna salva na maketu neprijateljskog broda u Južnom kineskom moru i istovremeno demonstrirana i vatrena moć, i jačanje vojnog savezništva u jeku regionalne napetosti.

Filipinski predsednik Ferdinand Markos mlađi pratio je dejstvovanje bojevim raketama lansiranih iz mobilnih raketnih sistema HIMARS na simulirani neprijateljski cilj, korvetu usidrenu u vodama Južnog kineskog mora, samo nekoliko kilometara od provincije Zambales na zapadu Filipina, prenosi Rojters.

Današnje bojevo raketno dejstvovanje združenih američko-filipinskih snaga na ciljeve u moru odvijalo se na samo nekoliko sati vožnje brodom od sporne pomorske lokacije, spruda Skarborou koji Kina okupira više od jedne decenije.

Komande filipinskih i američkih oružanih snaga u zajedničkom saopštenju su naglasile da vežbe nisu usmerene ni prema jednoj zemlji u okruženju.

Filipinski predsednik Markos, okružen svojim generalima ušao je u kabinu raketnog sistema HIMARS u pomorskoj bazi San Antonio, a potom je dvogledom i preko TV ekrana pratio tok vežbe.

Predsednik Filipina bi trebalo da se sastane sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom sledeće nedelje u Vašingtonu.

Kina je kritikovala ove vojne vežbe, koje su organizovane u kontekstu kritika zvanične Manile zbog "agresivnog" kineskog prisustva u Južnom kineskom moru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet