Fokus

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD: Kina i Rusija će zloupotrebiti američko kašnjenje u otplati dugova

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2023

-

18:52

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD: Kina i Rusija će zloupotrebiti američko kašnjenje u otplati dugova
Avril Hejns - Copyright Tanjug AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Ako SAD dođu u situaciju da ne mogu da oplaćaju svoje dugove, Peking i Moskva će iskoristiti priliku da šire narative o nesposobnosti Amerike da funkcioniše kao demokratija, izjavila je danas najviša američka obaveštajna zvaničnica.

"Mislim da bi se naši analitičari složili da je gotovo sigurno da će Kina i Rusija pokušati da iskoriste takvu priliku", rekla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns pred senatskim Odborom za oružane snage, preneo je Rojters.

Američki Kongres ima sve manje vremena da postigne dogovor o podizanju gornje granice duga savezne vlade, koji je sada od 31,4 biliona dolara.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da američka vlada više nije u mogućnosti da pozajmljuje novac i, istovremeno, dovele je u situaciju da ne može da otplati dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo poverenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi vlada SAD mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspe da podigne ili suspenduje gornju granicu duga.

Republikanci u Predstavničkom domu zahtevaju da se prethodno drastično smanji potrošnja i ponište neke odluke demokratskog predsednika SAD Džozefa Bajdena, uključujući njegov program otpisivanja studentskih kredita i poreske olašice za zelenu energiju.

S druge strane, Bajden insistira na podizanju gornje granice duga bez ikakvih uslova, a prošle nedelje je rekao da se o tom pitanju ne može pregovarati.

Gornja granica američkog državnog duga je podizana, produžavana ili revidirana 78 puta od 1960. godine, podseća BBS.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet