Fokus

Kina traži od stranih ambasada da se uzdrže od "proukrajinske propagande"

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2023

-

22:10

Kina traži od stranih ambasada da se uzdrže od "proukrajinske propagande"
Kina traži od stranih ambasada da se uzdrže od "proukrajinske propagande" - Copyright AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vlada je zatražila od stranih ambasada u Pekingu da izbegavaju prikazivanje onoga što ona naziva propagandom zbog znakova podrške Ukrajini. Kineski zvaničnici kažu kaže da je ta zemlja neutralna u 15-mesečnoj invaziji Moskve na Ukrajinu, ali je prihvatila rusko opravdanje invazije, optužujući Vašington i NATO da provociraju Moskvu. 

Kineski izaslanik posetio je Ukrajinu ove nedelje i trebalo je da ode u Rusiju da razgovara o mogućem „političkom rešenju“ iako se neki napredak nije ni očekivao.  Portparol EU i diplomate iz jedne evropske zemlje potvrdili su da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od diplomatskih misija prošle nedelje da ne koriste spoljašnost zgrada ambasada za prikazivanje „političke propagande.“

U zahtevu od 8. maja navodi se potreba da se „izbegne izazivanje sporova između zemalja“, ali nije definisano kakva je propaganda u pitanju kao ni drugi detalji, rekla je u saopštenju portparolka EU Nabila Masrali, a preneo Euronews.

Masrali je rekla da Delegacija EU u Pekingu „nema nijednu takvu stavku prikazanu na spoljnom  zidu“.

Strane diplomate: Bilbordi vidljivi mesecima, šta se to odjednom promenilo

U zahtevu se ne pominje Ukrajina, navode diplomate. Ali zastave i plakati koje postavljaju ambasade Kanade, Francuske, Nemačke i drugih vlada jedini su javni prikazi većine stranih misija, osim turističkih reklama. 

Evropski diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da njegova vlada „ne vidi razlog da promeni“ svoj prikaz. Plakat od dva metra na ulaznoj kapiji finske ambasade ima zastave Finske i Ukrajine i na njemu piše „Stojimo sa Ukrajinom.”

Bilbord okačen na ambasadu Švedske ima istu poruku uz zastave dve zemlje. Prizor se vidi već mesecima, i nije jasno zašto je Kina sada podnela zahtev za uklanjanje. Neke ambasade su u sredu takođe istakle zastave duginih boja za Nedelju različitosti i Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Vladajuća Komunistička partija Kine takva pitanja smatra politički osetljivim. Upitan za detalje, portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da su ambasade obavezne da „poštuju kineske zakone i propise”. 

„Kina poziva ambasade svih zemalja u Kini i predstavništva međunarodnih organizacija da obavljaju svoje dužnosti u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima ili relevantnim međunarodnim sporazumima“, rekao je Vang.

Kineski izaslanik Li Hui sastao se sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom tokom ove nedelje. Ukrajinska vlada je saopštila da su razgovarali o „načinima za zaustavljanje ruske agresije“, ali nijedna strana nije išla u dalja objašnjenja. Li je rekao da dve zemlje treba da "stvore uslove za mirovne pregovore i okončanje rata ", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.  

Politički analitičari vide male šanse za napredak ka miru jer izgleda da nijedna strana nije spremna da prekine borbu. Ali kažu da Sijeva vlada možda pokušava da odbije kritike svog prijateljstva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i odvoji evropske saveznike od Vašingtona.

 Peking je u februaru objavio predloženi mirovni plan, ali su ga saveznici Ukrajine uglavnom odbacili, insistirajući da se Putinove snage moraju povući i suočiti sa krivičnim gonjenjem za ratne zločine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet