Fokus

Erdogan: Imam posebne odnose sa Putinom, Zapad nema uravnotežen pristup

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

17:48

Erdogan: Imam posebne odnose sa Putinom, Zapad nema uravnotežen pristup
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ima posebne odnose koji napreduju i kritikovao Zapad zbog toga što nema uravnotežen pristup prema Moskvi.

"Nećemo uvesti sankcije Rusiji, kao što je to učinio Zapad. Rusija i Turska su potrebne jedna drugoj na svim mogućim poljima", rekao je Erdogan u intervjuu za CNN.

Istakao je da bi Zapad trebalo da sledi njegovo ponašanje. "Zapad nema balansiran pristup, a potreban vam je uravnotežen pristup prema zemlji kao što je Rusija", rekao je Erdogan.

Govoreći o produženju sporazuma o žitu, turski predsednik je rekao da je to bilo moguće zbog njegovog "posebnog odnosa sa predsednikom Putinom".

Kada je reč o pitanju članstva Švedske u NATO-u, Erdogan je rekao da Ankara ne može da podrži njeno članstvo u Alijansi, sve dok Švedska nastavlja da "dozvoljava terorističkim grupama da slobodno lutaju" tom zemljom.

"Trenutno nismo spremni za Švedsku, zato što članica NATO-a treba da ima čvrst stav kada je u pitanju borba protiv terorizma", poručio je on. U intervjuu za američku televiziju, Erdogan je kritikovao američkog predsednika Džoa Bajdena koji ga je nazvao autokratom.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

"Da li bi diktator ikada išao u drugi krug izbora?", upitao je turski predsednik.

On je dodao da je optimističan kada je reč o drugom krugu predsedničkih izbora.

"Ovo je novo iskustvo za tursku demokratiju. Verujem da će moj narod glasati za jaku demokratiju na izborima sledeće nedelje", rekao je Erdogan.

Turski predsednik je odbacio optužbe da guši slobodu, tvrdeći da u Turskoj niko nije iza rešetaka zbog svojih ideja.

U Turskoj će 28. maja biti održan drugi krug predsedničkih izbora, nakon što je u prvom krugu Erdogan osvojio 49,51 odsto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat osvojio 44,8 odsto glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet