Fokus

Proširena potraga za podmornicom, sonde detektovale "lupanje" u oblasti gde je nestala

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

07:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki mediji objavili su da je kanadski spasilački tim, koji je u potrazi za nestalom turističkom podmornicom "Titan" u Atlantskom okeanu, čuo "lupanje" u oblasti gde je plovilo nestalo.

"Sonde su detektovale lupanje u toj oblasti na svakih 30 minuta, četiri sata kasnije dodatna sonda je poslata, a lupanje se i dalje čulo", preneo je CNN.

Bostonska obalska straža, koja predvodi akciju spasavanja, odbila je da komentariše izveštaje o "lupajućim" zvucima.

U internim zapisima američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, navodi se da su se podvodni zvuci mogli čuti satima, dodaje BBC.

Proširena potraga uključuje četiri dodatna plovila i pet vozila na daljinsko upravljanje (ROV), koja imaju sposobnost da idu pod vodu.

Zvaničnici obalske straže procenili su u utorak uveče da je nestaloj podmornici na putu da pogleda olupinu ''Titanika'' ostalo "oko 40 sati vazduha za disanje".

Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju nakon što je izgubila kontakt posle sat i 45 minuta po zaranjanju i nije se vratila na površinu u očekivano vreme. 

Američka mornarica poslala stručnjake u pomoć

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi ukazao je na tekuće, zajedničke napore u potrazi i spasavanju Obalske straže, kanadskih zvaničnika i drugih agencija. Američka mornarica poslala je stručnjake da pomognu u potrazi.

Britanski kralj Čarls III zatražio je da bude u potpunosti u toku u vezi sa podmornicom, pošto je jedan od putnika u Šahzada Davud, dugogodišnji pristalica prinčeve fondacije.

Izvor iz Bakingemske palate je naveo da su kraljeve misli i molitve sa porodicom Davud, kao i sa onima koji su uključeni u pokušaju pronalaženja podmornice.

Među putnicima podmornice je i britanski milijarder, biznismen i istraživač Hamiš Harding.

Olupina ''Titanika'' nalazi se na dnu okeana skoro četiri kilometra ispod površine na oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu.

"Titanik", koji je bio najveći i najluksuzniji brod svog vremena, udario je 1912. godine u ledeni breg, na putu od engleskog Sautemptona ka Njujorku, i potonuo. Preživelo je oko 700 od otprilike 2.200 putnika i članova posade.

Olupina je otkrivena 1985. godine i od tada je predmet istraživanja i razgledanja.

Komentari (0)

Svet