Fokus

Severna Koreja zatražila da se prvi put posle 10 godina obrati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

21:15

Severna Koreja zatražila da se prvi put posle 10 godina obrati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija
Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je zatražila da se obrati Savetu bezbednosti povodom najnovijeg lansiranja rakete u sredu, prenela je južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na političara iz Seula.

Lider Narodne partije snage (PPP) Kim Gi-Hjeon, koji je u poseti SAD, rekao je da je čuo za zahtev Severne Koroje tokom sastanka sa Barbarom Vudvord, predsedavajućom SBUN.

Kim je rekao da mu je rečeno da se SBUN sprema da čuje govor Severne Koreje večeras posle 22.00 časa (16.00 po njujorškom vremenu), "što će biti prvi govor severnokorejskog predstavnika na SBUN posle 10 godina."

SBUN je saopštio ranije da će održati hitan sastanak zbog najnovijeg lansiranja rakete Severne Koreje.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

Zvaničnici iz Seula su rekli da će se Južna Koreja pridružiti sednici kao posmatrač.

Državni mediji u Severnoj Koreji objavili su da je oružje upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama i drugim protivnicima.

Hvasong-18 je prva ICBM Severne Koreje koja koristi čvrsta goriva, što omogućava brže raspoređivanje projektila u slučaju rata.

"Testiranje je proces koji ima za cilj dalji razvoj strateških nuklearnih snaga i istovremeno služi kao snažno praktično upozorenje protivnicima", objavila je državna agencija KCNA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet