Fokus

Zbog suše u Urugvaju milioni građana ostali bez tekuće pijaće vode

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

13:42

Zbog suše u Urugvaju milioni građana ostali bez tekuće pijaće vode
Zbog suše u Urugvaju milioni građana ostali bez tekuće pijaće vode - Copyright Tanjug/AP Photo/Matilde Campodonico, File

veličina teksta

Aa Aa

Zbog suše u Urugvaju milioni građana te zemlje ostali su bez tekuće pijaće vode.

Više od polovine od ukupno 3,5 miliona građana Urugvaja nema pristup vodi iz vodovodne mreže, a stručnjaci upozoravaju da bi takva situacija mogla da se nastavi mesecima, prenosi londonski Gardijan.

Tri uzastopne sušne godine skoro su ispraznile glavni rezervoar slatke vode iz kojeg se snabdeva glavni grad Montevideo, a da bi se izbegle nestašice državna kompanija koja upravlja vodnim resursima od početka ove godine postepeno dopunjava rezerve vode iz reke Rio de la Plate.

Pojedini stručnjaci su predviđali ovakvu krizu pre više godina i ukazivali na ranjivost rezervoara iz kojeg se vodom snabdeva područje oko glavnog grada Montevidea.

Međutim, prema latinoameričkim standardima, Urugvaj je zemlja sa visokim prihodima i smatralo se da raspolaže bogatim resursima vode, zbog čega su upozorenja da se rezerve vode iscrpljuju smatrana katastrofičnim predviđanjima i ulaganja u nova izvorišta su odlagana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet