Fokus

Ujedinjenim nacijama podnesena tužba zbog turskih vazdušnih napada na civilnu bolnicu u Iraku

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

10:15

Ujedinjenim nacijama podnesena tužba zbog turskih vazdušnih napada na civilnu bolnicu u Iraku
Ujedinjenim nacijama podnesena tužba zbog turskih vazdušnih napada na civilnu bolnicu u Iraku - Copyright AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Turski vazdušni napadi, koji su navodno ciljali civilnu bolnicu u Iraku i usmrtili osmoro ljudi, bili su predmet formalne tužbe Savetu UN za ljudska prava.

To je prvi slučaj koji je pokrenut povodom turskih vazdušnih napada na narod Jazida u Iraku.

U napadu izvedenom 17. avgusta 2021. godine uništena je klinika Sikenije u Sinjaru, poginulo je osam, a povređeno više od 20 ljudi, prenosi londonski Gardijan.

Četiri podnosioca tužbe, preživeli ili svedoci vazdušnih napada, kažu da im je prekršeno osnovno pravo na život zagarantovano međunarodnim pravom i članom 6 Međunarodnog sporazuma o građanskim i političkim pravima.

Podnosioci zahteva navode da Turska nije istražila ubistvo civila stradalih u vazdušnim napadima i nije pružila žrtvama efikasne pravne lekove, što predstavlja kršenje njihovih prava na brzu, nezavisnu i efikasnu istragu, koja je predviđena Međunarodnim sporazumom o građanskim i političkim pravima.

Žalba je podneta krajem prošle nedelje, a trebalo je dve godine da se pripremi i stavi na dnevni red.

Turska je svoje vazdušne napade okarakterisala kao pokušaj da se stave pod kontrolu naoružane frakcije Radničke partije Kurdistana (PKK) i Sindžarskog pokreta otpora (IBS), jezidskih odbrambenih snaga.

Iz IBS su u međuvremenu demantovane tvrdnje Turske da je ta organizacija povezana sa sekularnom PKK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet