Fokus

Dobre vesti iz Brazila: Stopa krčenja šuma u brazilskoj Amazoniji najniža u poslednjih šest godina

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

23:07

Dobre vesti iz Brazila: Stopa krčenja šuma u brazilskoj Amazoniji najniža u poslednjih šest godina
Amazonija - Copyright AP/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Stopa krčenja šuma u brazilskoj Amazoniji najniža je u poslednjih šest godina, saopšteno je danas iz brazilske svemirske agencije Inpe.

Dodaje se da je površina posečenih šuma u prvih sedam meseci 2023. bila manja od one posečene u istom periodu 2022. godine, kao i da, prema podacima koje je Inpe prikupila, deluje da su mere vlasti protiv onih koji se bave nelegalnom sečom, urodile plodom, prenosi Bi-Bi-Si.

Podaci Inpe pokazuju i da je u julu ove godine u Brazilu  očišćeno 500 kvadratnih kilometara prašume, odnosno za 66 odsto manje nego u julu prošle godine.

Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni u ovoj godini premašio je 400 miliona dolara, što je povećanje od skoro 150 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Smanjenje seče šuma dobar je rezultat za vlast predsednika Brazila Luisa Injasija Lule da Silve, čije je jedno od predizbornih obećanja bilo okončavanje krčenja šuma do 2030. godine, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Uništenje prašuma naglo je poraslo za vreme njegovog prethodnika Žaira Bolsonara.

Lula je juče izjavio da će na samitu zemalja Amazonije sledeće nedelje nastojati da se prvi put napravi zajednička politika zaštite prašuma.

On je dodao da od privatnih preduzeća biti zatraženo da pomognu u pošumljavanju 30 miliona hektara degradiranog zemljišta.

Osam zemalja Amazonske organizacije sporazuma o saradnji (ACTO), Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru, Surinam i Venecuela, sastaće se od 7. do 8. avgusta u gradu Belem na ušću reke Amazon, a glavne teme samita biće očuvanje šuma i bezbednost duž granica.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet