Fokus

Kuba prvi put na samitu Briksa, Dijaz-Kanel odlazi u Južnu Afriku

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

18:01

Kuba prvi put na samitu Briksa, Dijaz-Kanel odlazi u Južnu Afriku
Tanjug/AP/Ramon Espinosa - Copyright Tanjug/AP/Ramon Espinosa

veličina teksta

Aa Aa

Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel izjavio je danas da će boraviti u zvaničnim posetama Angoli, Mozambiku i Namibiji, kao i da će prisustvovati predstojećem samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, što će biti prvi put da Kuba učestvuje na tom samitu. 

"To su bratski narodi, sa kojima imamo zajedničku istoriju koju karakteriše istinska solidarnost", napisao je Dijaz-Kanel na platformi X (Tviter). 

Dijaz-Kanel je istakao da će Kuba prvi put učestvovati na samitu BRIKS-a kao zemlja koja predsedava Grupom 77 i Kine, preneo je TASS.

Kuba predsedava Grupom 77 i Kine prvi put od osnivanja te asocijacije. 

Odluka o osnivanju te asocijacije doneta je na sastanku ministara zemalja u razvoju Azije, Afrike i Latinske Amerike 1964. godine. 

U početku je organizacija imala 77 zemalja članica. 

Sada je to najveća međunarodna organizacija sa sedištem u Ujedinjenim nacijama koja ujedinjuje 134 zemlje u razvoju sa više od šest milijardi stanovnika.

Samit BRIKS-a biće održan u Johanesburgu u Južnoj Africi od 22. do 24. avgusta. 

Prema rečima južnoafričke ministrke spoljnih poslova Naledi Pandore, među temama o kojima će se razgovarati na samitu BRIKS-a biće i proširenje organizacije pošto su 23 zemlje podnele zahtev za članstvo.

Grupu BRIK su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a kada se Južna Afrika 2011. pridružila, akronimu je dodato slovo S.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet