Fokus

Odlazak lidera Kambodže nakon četiri decenije: Hun Sen predao vlast sinu

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

23:56

Odlazak lidera Kambodže nakon četiri decenije: Hun Sen predao vlast sinu
Odlazak lidera Kambodže nakon četiri decenije: Hun Sen predao vlast sinu - Copyright Tanjug/AP Photo/Heng Sinith

veličina teksta

Aa Aa

Novi parlament Kambodže izabrao je danas za premijera generala vojske Hun Maneta, čiji je otac skoro četiri decenije vodio tu zemlju.

Izbori u Kambodži održani su 23. jula, a vladajuća Narodna partija Kambodže (CPP) je dobila ogromnu većinu u parlamentu. 

Nakon izbora, Hun Sen, bivši gerilac Crvenih Kmera je najavio da će u avgustu podneti ostavku i predati vlast sinu.

On je početkom avgusta zapretio da će se, ako bude bilo pretnji smrću njegovom sinu, ili ako sin bude pretio njemu, vratiti na vlast.

"Želim da upozorim da bih, ako život mog sina bude u opasnosti, mogao da se vratim na funkciju premijera. Takođe, ako Manet bude pretnja mom životu, mogao bih da se vratim na vlast, pa da vidimo ko će onda biti premijer", rekao je Hun.

Tanjug AP/Heng Sinith

Hun Sen

Hun Sen je poručio i da će ostati u politici na drugim funkcijama još najmanje deceniju. 

Hun Manet (45) je diplomirao na vojnoj akademiji Vest Point u SAD, na Univerzitetu Njujork stekao je magistarsku diplomu iz ekonomije, a doktorirao na Bristolskom univerzitetu u Velikoj Britaniji, dok njegov otac nije imao formalno obrazovanje.

Nakon povratka u zemlju, Hun Manet je brzo napredovao u oružanim snagama Kambodže, navodi Rojters.

Malo se zna o njegovoj viziji za Kambodžu, zemlju sa 16 miliona ljudi, od kojih je malo njih živelo pod drugim liderom osim njegovog oca.

Hun Sen je bio komandant srednjeg ranga u radikalnom komunističkom režimu Crvenih Kmera, koji je okrivljen za smrt oko 1,7 miliona Kambodžanaca od gladi, bolesti i ubijanja 1970-ih, pre nego što je prebegao u Vijetnam.

Kada je Vijetnam zbacio Crvene Kmere sa vlasti 1979. godine, Hun Sen je brzo postao viši član nove kambodžanske vlade koju je postavio Hanoj i na kraju je pomogao da se okončaju tri decenije građanskog rata.

Tokom decenija, koristio je taktiku stroge vladavine da uguši opoziciju i postepeno približavao Kambodžu Kini. 

Smatra se jednim od lidera sa najdužim stažom na svetu - vladao je skoro 40 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet